Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Elena Manuela Trifan, a declarat marţi, pentru NewsBucovina, că după testarea pentru SARS-CoV2 a beneficiarilor şi a angajaţilor aflaţi în serviciu pe tura de două săptămâni de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, rezultatele au fost pozitive pentru 242 dintre beneficiari şi pentru 59 de angajaţi.
Medicul Elena Manuela Trifan a spus că în urma confirmării infecţiei cu noul coronavirus la unul dintre beneficiarii acestui centru, după ce a fost internat şi testat la SJU Suceava, autorităţile sanitare sucevene au recoltat probe de la 369 de beneficiari şi de la 89 de cadre de îngrijire.
Ea a mai spus că rezultatele tuturor testelor au fost comunicate luni seara, fiind pozitive pentru SARS-CoV2 la 242 de beneficiari şi la 59 de cadre de îngrijire de la Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.
Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că cei 127 de beneficiari ai centrului al căror rezultat a fost negativ sunt izolaţi de restul persoanelor confirmate pozitiv.
Ea a menţionat că personalul depistat pozitiv cu noul coronavirus, o parte asimptomatic, o parte cu forme foarte uşoare, va fi fie internat în cele două spitale COVID-19 de la Suceava şi Rădăuţi, fie va fi izolat în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale şi judeţene.
Trifan a subliniat că beneficiarii confirmaţi pozitiv rămân în centrul respectiv, o parte fiind asimptomatici, iar o parte au forme uşoare ale bolii.
“ La acest centru va veni un alt schimb de cadre de îngrijire pentru a avea grijă de cei aflaţi acolo, iar după 7-10 zile vor fi testate pentru SARS-CoV2, urmând ca la un interval de 14 zile, aşa cum prevede Ordonanţa militară nr.8, să fie schimbate cu personal din altă tură”, a explicat Trifan.
Ea a mai precizat că autorităţile sanitare pregătesc liste cu personalul de îngrijire din alte centre de îngrijire a persoanelor vârstnice sau vulnerabile, care va fi testat de două ori pe lună pentru SARS-CoV2.
Reamintim că, potrivit Art.14 din Ordonanţa militară nr 8/09.04.2020, “în scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informaţii din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcţiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor şi a întregului personal, la sediul serviciului social”.
Totodată, Art. 10, al. 1 din Ordonanţa Militară nr.8 prevede instituirea, pe perioada stării de urgenţă, a măsurii de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, pe o perioadă de 14 zile, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol prevede că această perioadă de 14 zile este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.
De precizat este că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică pentru persoanele adulte cu dizabilități se află în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
(LB)
Intră acum și în grupul de