Intră acum și în grupul de
Direcţia de Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava verifică, începând cu 1 septembrie, condiţiile igienico-sanitare din unităţile de învăţământ din judeţ. Dr. Ludovic Abiţei, directorul adjunct şi responsabilul de activitatea de control a instituţiei, a precizat că inspectorii şi-au întocmit 91 de grile de control, conform Ordinului 1955/1995, care cuprind toate condiţiile pe care unităţile de învăţământ ar trebui să le îndeplinească, iar verificările se vor încheia înaintea Sărbătorilor de iarnă. Potrivit doctorului Abiţei, pentru prima dată rezultatele acestor controale vor fi aduse la cunoştinţa conducerii Inspectoratului Şcolar, a unităţilor de învăţământ, dar şi a primăriilor.
„Nu vrem să mai spună nimeni că nu a ştiut care este, de fapt, situaţia. Astfel, cei responsabili au şi posibilitatea ca, în funcţie de banii de care dispun, să ia măsurile necesare”, a spus şeful Inspecţiei sanitare de stat.
Acest control se doreşte a fi unul riguros, care îşi propune să stabilească o imagine exactă a condiţiilor igienico-sanitare existente în şcolile din judeţ, iar acolo unde se va constata rea voinţă, DSP va lua măsuri dure. „Dacă vom depista deficienţe care sunt uşor de remediat, vom da termene mai scurte, dacă înlăturarea neajunsurilor presupune bani mai mulţi, vom prelungi planul de conformare”, a menţionat Ludovic Abiţei.
O altă, problemă este aceea că, la sfârşitul lunii trecute, ministerul de resort a transmis Direcţiei de Sănătate Publică o adresă prin care informa că toate unităţile preşcolare şi şcolare se avizează conform unui Ordin nou, nr. 1030/20.08.2009, dar care nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial. “Nu putem controla ceva în baza unui Ordin care nu există, trebuie să ţinem cont de cel vechi”, a explicat dr. Ludovic Abiţei.
În anul şcolar 2008 – 2009, 80% din unităţile de învăţământ din judeţ nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, motivele fiind lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare. Din cele 948 de unităţi de învăţământ, respectiv grădiniţe, şcoli generale şi licee, la această oră sunt autorizate sanitar doar 170, adică mai puţin de 20%. Majoritatea celor care nu dispun de avize funcţionează în mediul rural. Din cele 374 de grădiniţe aflate la sate, doar 13 sunt autorizate, în timp ce în mediul urban au autorizaţie sanitară de funcţionare doar jumătate din cele 91 de grădiniţe. Situaţia este la fel de gravă şi la şcolile generale, unde numai 41 din cele 383 de şcoli aflate la ţară au aviz, în timp ce la oraş sunt autorizate sanitar 42 din cele 57 de şcoli.
Lucrurile stau un pic mai bine la licee, unde evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică arată ca 29 de licee avizate din totalul de 32 care funcţionează la oraşe şi trei licee autorizate din totalul de cinci care se află la sate.
Intră acum și în grupul de