Intră acum și în grupul de
Noua lege a pensiilor va avea condiţii mult mai stricte pentru cei care vor să iasă la pensie pe caz de boală, în prezent fiind din ce în ce mai multe astfel de persoane. Guvernul doreşte să înăsprească condiţiile de pensionare anticipată, prin aplicarea unui nivel mai mare de penalizare pentru retrageri din activitate începând cu 5 ani sub vârsta standard de pensionare.
Varianta actualizată a Programului de Convergenţă, ediţia 2008, aprobată de Guvern şi transmisă Comisiei Europene în luna iunie, prevede, printre altele, că vârsta de pensionare va creşte, iar posibilităţile de pensionare anticipată vor fi limitate.
De asemenea se doreşte ca, până la sfârşitul lunii octombrie să fie finalizat proiectul, după care să fie supus dezbaterii publice. Guvernul ar urma să aprobe proiectul de lege până la sfârşitul anului, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlament în primul semestrul din 2010.
Noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare, va prelua prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind creşterea vârstei de pensionare, în special pentru femei, şi de egalizare a acesteia cu cea a bărbaţilor, la 65 ani după 2014.
Vârsta medie de pensionare este în prezent de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care se va reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB.
În judeţul Suceava, numărul pensiilor de invaliditate a crescut simţitor într-un singur an de zile, astfel că, faţă de anul 2008 – când se înregistrau la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava 32.442 pensii „pe caz de boală” – anul acesta numărul pensiilor de invaliditate a crescut cu circa 2.000. Dacă în 2008 aveam 32.442 astfel de pensii, în 2009 numărul lor a crescut până la 34.343.
Cuantumul pensiei de invaliditate este de 499 lei pentru cei cu gradul I de invaliditate, 513 lei pentru cei de gradul II şi 469 lei pentru gradul III. Comparativ cu anul trecut şi cuantumul pensiilor de invaliditate au înregistrat o creştere considerabilă, având în vedere că un pensionar cu gradul I de invaliditate primea în medie 404 lei lunar, la gradul II pensia era de 416 lei, iar la gradul III de 376 lei.
La mijlocul acestui an cea mai mare parte dintre beneficiarii de pensii de invaliditate, 25.759 la număr, aveau gradul II de invaliditate, 1.550 erau diagnosticaţi cu grad I şi alţi 6.894 cu gradul III.
Afecţiunile frecvent invocate de beneficiarii de pensii de invaliditate sunt cele cardiovasculare şi cele psihice. Sunt înregistraţi şi pensionari pentru afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni digestive, TBC, boli endocrine şi tulburări de metabolism.
Numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate este foarte mare, reprezentând aproximativ 24% din totalul de 142.738 pensionari înregistraţi la CJP Suceava.
Intră acum și în grupul de