Intră acum și în grupul de
Managerul interimar al SJU Suceava, dr. Anatolii Buzdugan, a anunțat, vineri, că în ședința Consiliului Medical s-au discutat, joi, chestiuni legate de activitatea spitalului și un plan operațional de revenire graduală la activitatea medicală conform structurii organizatorice existente înainte de pandemie.
El a explicat că fosta conducere militară a elaborat un plan de mărire graduală a capacității spitalului la numărul de pacienți internați Covid, iar acum trebuie făcut un plan de revenire graduală.
„Este un plan elaborat în patru faze ce ține cont de numărul de pacienți internați cu Covid-19.Nu putem ști cu siguranță cum va decurge situația epidemiologică, dar în funcție de numărul de pacienți internați se va aplica acest plan”, a spus Buzdugan.
El a arătat că, gradual, anumite servicii din spitalul nou vor fi reluate, iar în ultima fază se propune ca spitalul să trateze pacienții Covid doar în sistem pavilionar, în spațiile spitalului vechi.
Cardiologia intervențională ar urma să reînceapă în etapa a treia a planului de revenire la spital non-Covid, a spus Buzdugan
În faza a patra, premergătoare celei în care spitalul nou va deveni non-Covid, vor fi doar 100 de locuri pentru pacienți Covid în spitalul nou.
Cu toate acestea, în prezent în spital se face o reorganizare pentru primirea suspecților de Covid-19 potrivit noilor reglementări.
Directorul medical al SJU Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a explicat că datorită trendului epidemiologic și al schimbării metodologiei de abordare a cazurilor suspecte sunt nevoiți să realizeze un nou sector-tampon în care sunt găzduiți pacienții pe care UPU îi suspectează și care nu au confirmare.
Potrivit acestuia, acești pacienți suspecți, până se confirmă sau se infirmă suspiciunea de Covid trebuie internați în sectoare dedicate special.
„Este o nouă provocare pentru noi căreia îi vom face față cu brio”, a spus Gavrilovici.
El a explicat că formele medii și grave trebuie să stea singuri în salon, iar asimptomaticii și formele ușoare pot sta mai mulți în salon, în funcție de mărimea salonului, doi în salon de trei paturi, sau trei în salon de cinci paturi, cu păstrarea unei distanțe de 2 metri și purtarea măștilor de protecție.
Directorul medical Valeriu Gavrilovici a mai anunțat că se continuă trendul ascendent al întoarcerii personalului medical, respectiv peste 95 la sută din medici, peste 86 la sută din asistentele medicale și peste 76 la sută dintre infirmiere și îngrijitoare fiind din nou la serviciu.
„Suntem, practic, în formație aproape integrală”, a spus Gavrilovici care a adăugat că în orice moment al anului ar putea fi în concedii de odihnă sau medical, iar procentele nu ar fi foarte mult diferite.
Intră acum și în grupul de