Intră acum și în grupul de
Trei copii din Straja puteau sfârşi tragic după ce s-au apucat să desfacă o bombă din Al Doilea Război Mondial sovietică, în stare de funcţionare, dacă nu erau văzuţi la timp de bunica unuia dintre ei. Potrivit plt. maj. Alin Găleată din cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii Publice a ISU „Bucovina” Suceava, echipa pirotehnică condusă de Lt.col. Cristinel Anton, a intervenit marţi, după amiază cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, în comuna Straja, la gospodăria Evgheniei B.
„Obiectul suspect a fost descoperit de către nepotul proprietarei, în timp ce se plimba prin pădure. Băiatul, în vârstă de 11 ani, l-a adus acasă, punându-l pe o masă de lemn, afară, în curte. Apoi, împreună cu alţi doi prieteni, au început să desfacă focosul. Din fericire, bunica i-a văzut la timp, i-a oprit şi a luat elementul de muniţie ducându-l într-o şură, sunând apoi la 112. Imediat, a venit lucrătorul postului de Poliţie local care a asigurat zona până la sosirea profesioniştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Pirotehnicienii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de securizare şi evacuare a populaţiei din zonă.
Putem spune că puştii au avut şansă, deoarece s-a constatat că elementul de muniţie era o bombă explozivă de aruncător calibrul 82 mm, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Al Doilea Război Mondial. Bomba, de provenienţă sovietică, cu un sistem de siguranţă neperformant, foarte simplu, este printre cele mai periculoase tipuri de muniţie descoperite pe teritoriul judeţului Suceava”, precizează Alin Găleată.
Acesta a mai adăugat că pirotehniştii au făcut un instructaj cu proprietarii şi cu copiii prezenţi acolo privind modul de comportare în astfel de situaţii.
Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.
Intră acum și în grupul de