Intră acum și în grupul de
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava va desfăşura, în perioada 13.10.2009-31.12.2009 „din dorinţa de a acorda cu adevărat prioritate vieţii”, un amplu program de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere care va viza în special combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea autovehiculelor sub influenţa consumului de alcool şi a drogurilor.
Activităţile de prevenire şi combatere fac parte din Proiectul privind creşterea siguranţei rutiere la nivelul judeţului Suceava iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.
Potrivit IPJ Suceava, de la începutul anului 2009, pe drumurile publice de la nivelul judeţului Suceava s-au produs 276 accidente rutiere grave, soldate cu 87 persoane decedate, 215 persoane rănite grav şi 95 persoane rănite uşor.
„Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele cele mai frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi, în rândul şoferilor există tendinţa de a subestima rolul său. Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând producerea accidentelor de circulaţie. În judeţul Suceava, în primele 9 luni ale anului 2009 au fost înregistrate 125 de accidente de circulaţie ce s-au produs pe fondul consumului de alcool , rezultând 10 persoane decedate, 31 de persoane rănite grav şi 118 persoane rănite uşor”, precizează cadrele Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IŞJ Suceava.
Astfel, în urma cercetărilor efectuate s-au întocmit 408 dosare penale pentru conducere cu alcoolemie peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat şi s-au aplicat un număr de 270 sancţiuni contravenţionale pentru consum de băuturi alcoolice. Cele mai multe accidente s-au produs în municipiul Suceava 25 soldate cu 2 morţi, 2 răniţi grav şi 28 răniţi uşor.
„Analizând dinamica accidentelor rutiere pe medii de producere s-a constatat o creştere în mediul rural faţă de mediul urban atât a numărului de accidente produse cât şi a consecinţelor antrenate de acestea. Din punct de vedere statistic, ziua cu cel mai mare risc de producere a accidentelor rutiere este duminica, când s-au produs cele mai multe accidente rutiere, respectiv 27, urmată de ziua de sâmbătă, cu 17 şi vineri cu 12, ceea ce demonstrează ca sfârşitul de săptămâna îşi pune amprenta în mod negativ asupra siguranţei rutiere pe drumurile publice.
De asemenea, intervalul orar 18 – 24 este cel mai critic din punct de vedere al evenimentelor rutiere când, la nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat un număr de 38 accidente soldate cu 4 persoane decedate, 8 persoane rănite grav şi 38 persoane rănite uşor”, mai menţionează cadrele din Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu menţiunea că debutul programului de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere de pe raza judeţului Suceava va avea loc marţi, cu prilejul „ZILEI EUROPENE A SIGURANŢEI RUTIERE”.
Intră acum și în grupul de