Intră acum și în grupul de
Fostul prefect de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că încă din anul 2018 a propus modernizarea Taberei Bucșoaia și transformarea acesteia în tabără internațională și că vede că între timp a descoperit și domnul Flutur că există o tabără la Bucșoaia care „începe să contureze, să viseze, să brodeze”.
Mirela Adomnicăi a reamintit că am fost și director al Taberei Bucșoaia și că a lăsat o tabără pornită cu toate motoarele.
„Când am plecat în 2004 de acolo tocmai creasem un sistem propriu de alimentare cu apă pentru că asta era principala problemă în Frasin și în ceea ce privește posibilitatea de autorizare. Rămăsese pur și simplu de instalat stația de epurare care fusese achiziționată și tabăra avea sistem propriu de alimentare cu apă corespunzătoare ceea ce nu avea la vremea respectivă orașul Frasin. Între timp și-a rezolvat problema și orașul”, a spus Adomnicăi.
Ea a arătat că, din păcate, după 2004, în ciuda investițiilor făcute și în perioada când a fost director, tabăra s-a degradat foarte mult.
„Îmi amintesc că după 2004 a fost transferată către administrația locală. Nu s-a întâmplat nimic în această perioadă. Suntem după 16 ani și deodată am descoperit Tabăra Bucșoaia. Puțin cam târziu”, a spus Adomnicăi.
Ea a reamintit că în anul 2018 când a participat la Hora Bucovinei la Bucșoaia și-a exprimat speranța că această tabără va deveni o tabără internațională în care vor veni și copii din Republica Moldova și copii din Ucraina din comunitatea românească.
„Între timp a descoperit și domnul Flutur că există o tabără la Bucșoaia și, cu timpul viitor cu care ne-a obișnuit începe că contureze, să viseze, să brodeze”, a spus Adomnicăi.
Ea a subliniat că Tabăra Bucșoaia a fost ca suprafață și ca și capacitate de cazare, una dintre cele mai generoase tabere din țară.
„Județul Suceava are o preponderență în ceea ce privește activitatea turistică. Avem mănăstiri, avem zona de munte pitorească. Este foarte ofertantă. Ca atare, dintotdeauna ar fi trebuit să existe măcar o tabără școlară în județul Suceava”, a spus Adomnicăi care a adăugat că, la un moment dat, în județ, erau patru tabere școlare.
Acum doar mediul privat a mai suplinit prin organizarea de tabere tematice, de nișă.
„Din păcate, Tabăra Bucșoaia a fost neglijată prea mult timp. Este bine că este o idee și sper să se concretizeze. Cine o va concretiza se va vedea”, a spus Adomnicăi.
Ea a reiterat că în anul 2018 a spus că această tabără trebuie reevaluată și că trebuie preluată de la administrația locală pentru că în mod nefericit a fost transferată administrației locale care nu are capacitatea să investească și să repornească o asemenea investiție.
„În primul rând s-a greșit când a fost transferată. Trebuia să rămână, fie la Ministerul Învățământului, fie la Ministerul Tineretului, undeva în zona asta la nivel de minister și apoi gestionată cu fonduri pentru că acolo este o investiție extraordinar de mare de făcut”, a spus Adomnicăi care a menționat că și cheltuielile de funcționare erau foarte mari.
„E de lucru acolo. Dar e bine că s-a început. Cine o va finaliza se va vedea, dar e nevoie de o tabără școlară în județ, iar tabăra de la Bucșoaia oferă, cel puțin ca și punct de plecare, tot ceea ce este necesar. Îmi doresc să avem cât mai repede o tabără școlară”, a spus fostul prefect.
Ea a arătat că acest proiect de modernizare a Taberei Bucșoaia nu este proiectul lui Gheorghe Flutur și că încă din 2018 am vorbit despre tabăra de la Bucșoaia.
„Nu are rost să intrăm într-o competiție cine a vorbit primul. Tabăra de la Bucșoaia este ceva de suflet pentru mine și am regretat că a rămas atâta vreme în paragină”, a spus Adomnicăi.
Ea a menționat că investițiile din această tabără vor trebui gândite astfel încât să se facă o tabără internațională la Bucșoaia.
Adomnicăi a spus că există aducțiunea de apă și că cele două blocuri de cazare trebuie reabilitate și regândite, iar sala de sport să fie modernizată, urmând să fie executate și ale investiții necesare.
Ea a estimat că dacă există asigurată finanțarea, după finalizarea documentației, partea de execuție ar dura circa un an de zile.
Intră acum și în grupul de