Intră acum și în grupul de
După cum am menționat anterior, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizările anterioare. Astfel, în spațiul hidrografic Siret, se instituie:
Cod Roşu: În intervalul 22.06.2020 ora 18:00 – 24.06.2020 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin amonte de Acumularea Izvorul Muntelui şi afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Izvorul Muntelui (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău).
Cod Portocaliu: În intervalul 22.06.2020 ora 12:00 – 25.06.2020 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – sector amonte de Acumularea Galbeni, Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval de confluenţa cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Vrancea).
Cod Galben: În intervalul 22.06.2020 ora 12:00 – 25.06.2020 ora 24:00 pe râurile din bazinul hidrografic Siret (judeţele: Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea).
Sursa precizează că în zonele vizate de avertizare, vor avea loc scurgeri importante pe versanti, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Apele Române monitorizează 24 h din 24 evoluția fenomenelor vizate prin intermediul dispeceratelor de la nivel local și bazinal. Echipele de intervenție sunt în stare de vigilența maximă, pregătite cu materiale și utilaje și acționează împreună cu ISU în sprijinul autorităților locale pentru gestionarea situațiilor de risc hidrologic.
În cursul zilei de azi, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava din cadrul ABA Siret a intervenit pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase. În localitatea Gura Humorului, viitura creată în seara de 21 iunie pe pârâul Bocancea a antrenat aluviuni care au blocat traficul feroviar pe ruta Gura Humorului – Frasin. Formația de lucru Gura Humorului a SGA Suceava intervine cu un buldoexcavator pentru a asigura secțiunea de scurgere a pârâului Bocancea și degajarea aluviunilor de pe calea ferată.
În urma viiturii, terasamentul căii ferate a fost distrus pe o lungime de circa 10 m. Echipele de intervenție a SGA Suceava, cu ajutorul angajaților CFR și a unor agenți economici locali, au procedat la refacerea terasamentului distrus, provizoriu, cu materiale locale. În momentul de față, circulația feroviară a fost reluată, angajații SGA Suceava continuând decolmatarea albiei pârâului Bocancea în vederea asigurării secțiunii de scurgere.
În urma precipitațiilor ridicate, la Barajul Mobil Priza Mihoveni, în cursul nopții de duminică spre luni, nivelul apei a crescut până la cota de 286,90 mdMN. S-a procedat la deschiderea Stavilei 2 plană cu 2 m, astfel evacuând un debit de aproximativ 40 mc/s, după care s-a deschis Stavila 5 segment cu 1 m, evacuând un debit de 70 mc/s. Ținând cont de debitele ridicate amonte de barajul mobil, la postul hidrometric Țibeni fiind înregistrat un debit de 290 mc/s în jurul orei 24:00, conform Regulamentului de Exploatare s-a impus deschiderea stavilelor segment 1, 2, 3 și 4 cu un metru, astfel evacuând un debit total de 320 mc/s. În ciuda manevrelor efectuate, nivelul a continuat să se mențină la cota de 286,60 mdMN până în jurul orei 3:00, scăzând ușor ulterior, astfel încât la acest moment cota înregistrată la Barajul Mobil Priza Mihoveni este de 286,10 mdMN.
În urma precipitațiilor căzute în ultimele zile în spațiul hidrografic Siret și propagării, debitele și nivelurile pe toate cursurile de apă sunt în creștere.
Astăzi, 22.06.2020, ora 13, se situează peste: Cota de atenție – râul Sărișorul Mare, la stația hidrometrică Panaci (80+20 cm), râul Izvoru Giumalău, la stația hidrometrică Pojorâta (70+5 cm), râu Teșna la stația hidrometrică Coșna (160+2 cm), râu Moldova la stația hidrometrică Prisaca Dornei, județul Suceava (250+34 cm).
Intră acum și în grupul de