Intră acum și în grupul de
Directorul coordonator al Comisariatului Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu, Diana Mihaela Croitoru, a informat că vineri la prânz încă nu se ştia exact ce substanţă a provocat poluarea pârâului Suha.
Potrivit acesteia miercuri, la ora 11.10, ofiţerul de serviciu din cadrul IPJ Suceava a anunţat telefonic apariţia pe suprafaţa pârâului Suha amonte pod rutier Frasin- DN 17 a unei spume de culoare albicioasă şi mortalitate în cadrul populaţiei piscicole- exemplare mici şi foarte mici.
Imediat, la faţa locului s-au deplasat echipe mixte formate din reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu- Comisariatul Regional Suceava, Sistemului de Gospodărirea Apelor Suceava, Postului de Poliţie Frasin şi Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava.
„La momentul verificărilor la faţa locului s-a constatat că persoane neidentificate au deversat pe malul pârâului Suha o substanţă cu aspect cleios, transparentă de culoare galben maronie vâscoasă care în contact cu apa coagula şi devenea albicioasă, spumantă, lucioasă şi se depunea în albie. Suprafaţa de prundiş afectată era de aproximativ 1 mp”, precizează Diana Croitoru, cu menţiunea că reprezentanţii SGA şi APM Suceava au prelevat probe de apă în vederea analizei şi identificării substanţei, precum şi exemplare de peşti morţi pentru examinare anatomopatologică care au fost predate DSV Suceava.
„Din datele furnizate de SGA Suceava reiese faptul că proba prelevată de la locul incidentului, din pârâul Suha, prezintă depăşiri la substanţele consumatoare de oxigen, precum şi o uşoară creştere a alcalinităţii apei, aceste modificări fiind determinate de prezenţa substanţei respective în apă. Deasemenea valorile indicatorilor analizaţi la probele de apă prelevate din râu Moldova amonte şi aval confluenţă cu pârâu Suha sunt în parametri normali. Datele furnizate de SGA Suceava sunt confirmate şi de rezultatele similare obţinute de laboratorul APM Suceava”, mai spune directorul coordonator al Gărzii Regionale de Mediu Suceava, cu menţiunea că vineri, după-amiază „nu se cunoaşte cu certitudine despre ce substanţă este vorba, urmând a se primi rezultatele probelor trimise la laboratorul Direcţiei de Ape Siret- Bacău”.
Reprezentanţii Comisariatului Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu şi Postului de Poliţie Frasin au luat primele măsuri de înlăturare a efectelor deversării substanţei încă de la data producerii incidentului, care au constat în impunerea decopertării solului afectat şi atenţionarea populaţiei cu privire la interzicerea consumului eventualelor exemplare de peşti morţi recoltate.
Comisariatul Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu a solicitat Postului de Poliţie Frasin continuarea cercetărilor specifice în scopul identificării celor care au săvârşit această faptă în vederea aplicării măsurilor prevăzute de legislaţia de mediu în vigoare.
Intră acum și în grupul de