Cercetătorii de Universitatea Suceava au secvențiat genomul virusului SARS-CoV-2


Intră acum și în grupul de

Cercetătorii de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au secvențiat genomul noului coronavirus SARS-CoV-2, a anunțat prorectorul USV responsabil cu cercetarea științifică, prof. univ. dr. Mihai Dimian pe pagina sa de socializare.

Prorectorul USV a spus că în timp ce unii îi neagă existența, alții tremură când îi aud numele, cercetătorii USV au ales să descompună și să analizeze virusul SARS-CoV-2.

„USV este prima universitate din România care a secvențiat genomul virusului SARS-CoV-2, iar primele rezultate le vom prezenta în cursul acestei săptămâni”, a transmis Mihai Dimian.

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, în urmă cu o lună, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că universitatea suceveană a obținut un succes câștigând finanțarea pentru proiectul de cercetare privind secvențierea genomului noului coronavirus arătând că acest proiect va contribui la cercetarea internațională și la forma de tratament adecvată ce va trebui aplicată.

Mihai Dimian a spus că nu poate spune cu date științifice când a apărut primul caz în țară și dacă au existat persoane care erau purtătoare de acest virus la finalul anului trecut cum anunță țări din vestul Europei, dar a subliniat că o curbă a infectărilor a început să crească din luna martie.

„Cu siguranță au fost anumite persoane care au avut forme mai ușoare și au spus că a fost o formă de gripă. Acum, uitându-ne retrospectiv, unii spun că au avut simptome specifice. E greu de tras acum o concluzie”, a spus Dimian care a menționat că proiectul de secvențiere de la USV se va putea afla inclusiv acest lucru.

El a subliniat că cercetarea este pentru pacienții din spitale, arătând că mai sunt încă 150 de pacienți cu Covid 19 în spitalele din Suceava și Rădăuți.

„Uitându-ne la componentele acestui virus putem compara cu alte țări și, în felul acesta, vom putea afla de unde au venit cazurile respective. Noi presupunem că pacientul zero a venit din Italia sau Spania. Vom vedea dacă într-adevăr secvențele se potrivesc și în felul acesta putem confirma astfel de lucruri sau vom constata că mai mult de apropiem de varianta de virus din China, ceea ce înseamnă că a venit direct din China și nu pe calea Italiei sau Spaniei”, a spus Mihai Dimian.

El a arătat că prin proiectul USV se va reconstitui într-o anumită formă evoluția virusului în România, dar cel mai important cercetarea are ca scop să se vadă cum va fi tratat pe viitor deoarece în funcție de mutațiile care au loc pe teritoriul României se vor putea aplica tratamente adecvate.

„Dacă existe diferențe semnificative dintre virusul din Marea Britanie și din Italia atunci pacienții care vin pe această cale, care vin dintr-un focar generat de un pacient din Marea Britanie poate avea un tip de tratament, în timp ce cel din Italia un alt tip de tratament, potrivit fiecărui tip de virus în parte” a explicat Dimian.

El a arătat că importanța proiectului a fost confirmată și de faptul că la proiectul USV s-a implicat și cel care îl coordonează în Italia, dar și cercetători români din străinătate.

„A durat doar două ore să primesc răspuns pozitiv de la cel care coordonează în Italia proiectul de secvențiere în privința implicării fără nicio formă financiară în proiectul nostru”, a spus Dimian.

El a explicat că atât de interesant e proiectul încât acest cercetător italian a accepat, fără să se cunoască, să facă parte din proiectul USV.

„Poate și din acest motiv proiectul a fost câștigat de Suceava și nu de Institutul Cantacuzino sau Matei Balș”, a spus Dimian care a subliniat că alături în acest proiect sunt colegi de la Universitatea Harvard unde a lucrat, cercetători români din străinătate. „Relevanța internațională este dată și de faptul că aceste rezultate ale secvențierii sunt introduse într-o bază de date internațională unde se află deja tulpinile din Italia, Marea Britanie, Franța, etc. România, momentan lipsește de acolo. Cercetătorii internaționali analizează această bază internațională când trag anumite concluzii. Momentan România lipsește și mă gândeam că poate ar trebui să colaborăm și cu Republica Moldova și să introducem și rezultatele de acolo, să facem anumite secvențieri și pe probele lor și să oferim date comune”, a spus Mihai Dimian.


Intră acum și în grupul de