Intră acum și în grupul de
Fostul senator Neculai Bereanu a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, ca fost senator al zonei de munte, a spus că ceea ce se întâmplă acolo după ce Lactalis a anunțat închiderea a două capacități de producție este precum o calamitate economică.
El a amintit că, de curând a fost premierul României în zonă și s-a întrebat de ce compania Lactalis nu a avut o discuție cu acesta, cu ministrul Economiei care a fost în județ sau cu președintele CJ Suceava ori cum ministrul Agriculturii pentru a vedea ce e nevoie pentru ca aceste unități de producție să fie menținute în funcțiune.
„La orice vizită a unui prim ministru în județ consider că trebuie să stea de vorbă cu mediul de afaceri, cu cei care suferă, cu fermierii. Au venit la Vatra Dornei, au băgat virușii pe țeavă, i-au gazat și au plecat”, a spus Bereanu care a menționat că ar fi trebuit ca premierul și miniștrii să discute cu Lactalis și să vadă care sunt problemele economice care îi determină să închidă producția.
El consideră că așa cum guvernanții pot da subvenții la bănci care nu sunt românești de sute de milioane de euro și la multinaționale, puteau sprijini și această afacere.
Bereanu a adăugat că firma Lactalis anunțat că a luat această decizie pentru că nu era eficientă economic, dar că guvernanții puteau să afle de la companie cum poate fi ajutată pentru a nu lăsa o întreagă zonă neacoperită.
Bereanu a menționat că deși se spune că se va continua colectarea, cel mai probabil prețul oferit fermierilor din zonă va fi mai mic pentru că vor exista costuri suplimentare cu transportul laptelui la celelalte fabrici.
El a propus ca unitățile de producție închise să fie achiziționate de Ministerul Agriculturii, iar fermierii să fie acționari și să redeschidă fabricile producând sub brandul La Dorna.
Bereanu consideră că în actuala situație consumatorul va fi înșelat pentru că este îndemnat să consume La Dorna ca produs în zona Dornelor deși e făcut în altă zonă.
„Ar trebui o lege astfel încât brandurile legate de anumite zone să fie produse în zonele respective. Ne trezim că La Dorna e produs în Brazilia și adus cu vaporul în România”, a spus Bereanu.
Intră acum și în grupul de