Intră acum și în grupul de
Un arhitect sucevean specialist în urbanism și planificare teritorială, a apreciat că amenajarea parcărilor de reședință în municipiul Suceava prin eliminarea parțială a spațiilor verzi dintre blocuri nu sunt adecvate pentru că afectează în primul rând calitatea locuirii.
„Intervențiile din cartierul Burdujeni, de eliminare parțială a spațiilor verzi dintre blocuri şi înlocuirea acestora cu parcări, nu sunt rezolvări adecvate urbanistic şi nici conforme normelor de confort ce impun distanțe de minimum 5 metri de ferestrele camerelor de locuit”, a consideră arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei.
El a subliniat că dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală aplicată general sau la nivel de cartier presupune ca spațiul public, spațiul dintre şi de lângă blocuri, să fie reamenajat şi redat locuitorilor ca extensie a locuirii.
„Spațiile dintre blocuri sunt o prelungire a locuinței spre exterior având un carater semiprivat, protejat, de recreere şi ameliorare a cadrul construit extins. Fac betoanele locuibile!”, a menționat arhitectul sucevean.
Potrivit acestuia, calitatea locuirii depinde direct de spațiile verzi întrucât acestea conferă distanțe de protectie, au rol ambiental, refac calitatea aerului respirabil, îmbunătățesc absorbția apelor pluviale, reduc poluarea generală, asigură confortul psihic şi o formă necesară de intimitate.
„Media europeană este de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar generalizarea acestui tip de rezolvare, pentru municipiul Suceava, poate fi un risc al scăderii sub media actuală 20,31mp”, a atras atenția Atodiresei.
El consideră că e nevoie de amenajarea de spații tip parking.
„Soluția constă în asumarea unui tip de educație publică, aceea a locuirii, unde oraşul este al oamenilor iar maşinile sunt garate în spații dedicate tip parking”, a conchis Atodiresei.
El prezintă și un model în acest sens.
Intră acum și în grupul de