Intră acum și în grupul de
Municipiul Suceava, prin specificul său de aglomerare urbană, reşedinţă de judeţ şi eterogenitate demografică dezvoltă şi o criminalitate specifică mediului urban, ridicând provocări speciale şi în ceea ce priveşte infracţionalitatea. Potrivit IPJ Suceava, în ierarhia infracţiunilor săvârşite cu violenţă, tâlhăriile ocupă un loc important datorită gradului ridicat de pericol social, modului de operare şi segmentului de populaţie vizat, determinând un sentiment de insecuritate atât la nivel individual, cât şi asupra întregii comunităţi.
Totodată, furturile din autoturisme şi furturile din locuinţă, în special cele săvârşite prin escaladare, sunt infracţiuni ce produc implicaţii nu numai sub aspectul prejudiciului patrimonial, inducând în mod concomitent un sentiment de teamă şi insecuritate socială în rândul mentalităţii colective, stare ce influenţează în mod direct gradul de satisfacţie al cetăţenilor în raport cu activitatea desfăşurată de poliţie.
Cunoscând tendinţelor fenomenului infracţional , poliţiştii suceveni au acţionat constant pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi au reuşit să obţină rezultate pozitive. Astfel, primele 9 luni ale anului 2009 s-au concretizat prin scăderea numerică a infracţiunilor sesizate (-185) , a celor constatate (-23) şi, în paralel cu scăderea celor soluţionate (-39).
De asemenea, în primele 9 luni ale anului s-a înregistrat o scădere cu 38% a faptelor stradale (de la 104 în primele 9 luni 2008 la 65 în primele 9 luni 2009). Peste 80% din fapte au fost comise noaptea , dintre acestea detaşându-se : 9 fapte de tâlhărie din care 8 prin smulgere de geantă (-4), 50 furturi din care 47 din auto (-25).
Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a demarat marţi, o campanie de informare, resposabilizare a locuitorilor municipiului Suceava cu privire la problematica legată de infracţiunile de tâlhărie, furt din auto şi furt din locuinţă.
Campania desfăşurată sub denumirea ,,MARTORUL unui oraş mai SIGUR” are ca scop creşterea gradului de siguranţă publică în rândul cetăţenilor şi se va încheia în data de 25.01.2010.
Scopul campaniei este creşterea gradului de siguranţă publică în rândul locuitorilor municipiului Suceava urmare a informării, responsabilizării şi conştientizării acestora privitor la fenomenul infracţional.
Grupul ţintă îl reprezintă locuitorii municipiului Suceava, dar şi turiştii care tranzitează municipiul, elevii şi studenţii aflaţi la studii în unităţile de învăţământ sucevene. Activităţile se vor concentra cu precădere în zonele slab iluminate şi în cele identificate cu risc, în cartierele George Enescu, Centru şi Burdujeni.
Intră acum și în grupul de