Intră acum și în grupul de
Dosarul penal deschis în luna aprile pentru modul în care aproape 2000 de români din mai multe zone ale țării, din care un sfert din județul Suceava, au plecat la muncă în Germania de pe Aeroportul Cluj, în perioada 8-10 aprilie, pe perioada stării de urgență, a fost închis, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, anunță știripesurse.ro
Reamintim că în data de 10.04.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul penal cu nr. 2131/P/2020, dosar în care se desfăşoară urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, în contextul stării de urgenţă şi a măsurilor de prevenire sau combatere a bolii infectocontagioase SARS-COV-2, luate la nivel naţional, la data de 09.04.2020, începând cu ora 07:00, în parcarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în faţa terminalului Plecări, iar ulterior în incinta terminalului Plecări, s-a creat o aglomerare de aproximativ 1000 de persoane, muncitori sezonieri care au fost aduşi în cursul dimineţii cu mai multe autocare şi microbuze, din diverse zone ale ţării (unele dintre acestea cu focar de infecţie cu noul coronavirus Covid19) şi care intenţionau să se îmbarce în unul dintre cele 13 zboruri CHARTER organizate pentru transferul acestora către Germania.
Potrivit cercetărilor procurorilor clujeni s-a stabilit că nici una din cele 1962 de persoane care la data de 09.04.2020 s-a aflat în incinta aeroportului și s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, nu a fost spitalizată sau plasată în carantină și că nu se poate reține că aceste persoane ar fi încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase motiv pentru care este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor deoarece fapta sesizată nu există, precizează sursa citată.
Totodată, s-a constatat că nerespectarea, la data de 09.04.2020 în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj, a măsurilor de distanțare fizică prevăzute de art. 3 alin 1 din Ordonanța Militară nr. 1/2020 și de art. 7 alin. 1 din Ordonanța Militară nr. 3/2020, nu a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul coronavirus și ca urmare este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor, faptele sesizate nefiind astfel prevăzute de legea penală.
Procurorii mai arată că încălcarea măsurilor de distanțare fizică prevăzute de ordonanțele militare, puteau constitui contravenția prevăzută de art. 28 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, a cărui neconstituționalitate a fost însă constatată de Curtea Constituțională a României.
Intră acum și în grupul de