EGGER România respinge afirmații tendențioase privind un transport de lemn: Personalul EGGER a deviat camionul către parcarea fabricii pentru ca autoritățile să investigheze suspiciunea de supraîncărcare. Șoferii care transportă material lemnos nu sunt angajați ai EGGER, iar camioanele folosite de aceștia nu aparțin companiei EGGER


Intră acum și în grupul de

În informațiile publicate recent în spațiul public (paginile Facebook aparținând lui  Daniel Bodnar și comunității online Diaspora europeană) despre un transport de lemn cu supratonaj, există unele afirmații tendențioase sau eronate la adresa companiei EGGER România. Din acest motiv, compania se simte obligată să facă o serie de clarificări, după cum urmează:

Pe 24 iulie 2020, în jurul orei 16.30, un camion încărcat cu material lemnos a ajuns la fabrica EGGER din Rădăuți. Camionul a fost urmărit pe traseul său până la fabrică de activistul de mediu Daniel Bodnar. Acesta a precizat că camionul este supraîncărcat și a anunțat Poliția prin apel la 112. Personalul EGGER de la poartă a reacționat imediat și a deviat camionul către parcarea fabricii pentru ca autoritățile să investigheze suspiciunea de supraîncărcare. Camionul a fost imobilizat de către autorități și a fost inventariat pe 27 iulie de către Garda Forestieră.

Cu privire la această situație, EGGER precizează că șoferii care transportă material lemnos nu sunt angajați ai EGGER, iar camioanele folosite de aceștia nu aparțin companiei EGGER.

Mai mult, EGGER nu are autoritatea juridică de a controla și sancționa depășirea limitelor de greutate pentru încărcarea camioanelor. Aceasta este responsabilitatea exclusivă a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier (ISCTR).

Cu toate acestea, am considerat acest incident ca o ocazie de a reaminti firmelor de transport care livrează periodic lemn la fabrica EGGER de la Rădăuți că trebuie respectate limitele maxime de încărcare. Camioanele care depășesc aceste limite maxime nu au voie să intre în fabrica EGGER.

Afirmațiile lui Daniel Bodnar și ale reprezentanților Diaspora Europeană au sugerat, de asemenea, că lemnul livrat la fabrica EGGER de la Rădăuți este posibil să nu fie de proveniență legală. Respingem categoric aceste afirmații tendențioase. Este cunoscut faptul că EGGER a luat toate măsurile posibile pentru a prelucra numai lemn a cărui origine poate fi clar dovedită: stabilirea voluntară a celor mai înalte standarde în ceea ce privește originea lemnului achiziționat și prelucrat și menținerea acestor standarde prin certificări și acțiuni de audit.

Activitățile de audit sunt efectuate de EGGER, în mod regulat și prin sondaj, la furnizorii săi de lemn, mergând până la locul recoltării, pentru a asigura trasabilitatea lemnului și pentru a elimina riscul de a achiziționa lemn provenit din exploatare ilegală.

Prin urmare, EGGER se angajează să prevină tăierea ilegală într-o măsură mult mai mare decât este impus prin lege.

De exemplu, fiecare transport este verificat strict înainte de a fi acceptat în fabrica din Rădăuți, iar dacă se găsesc diferențe în plus față de informațiile din documentele de însoțire, acestea sunt raportate autorității responsabile, în acest caz Gărzii Forestiere. De la începutul anului 2020, EGGER a trimis un număr de 72 de notificări către Garda Forestieră. Aceste cifre arată că EGGER pune în aplicare atât reglementările legale, cât și propriile proceduri interne.

Pe lângă respectarea deplină a legislației naționale și europene, în special a Regulamentului UE al Lemnului (EUTR), EGGER a supus Sistemul său de Diligență (DDS) și lanțurile de aprovizionare unei monitorizări externe a EUTR de către Société Générale de Surveillance SA (SGS), organism acreditat la nivel internațional, în conformitate cu art. 8 din Regulamentul UE 995/2010.

Compania EGGER salută demersurile activiștilor de mediu. Într-un final, astfel de acțiuni ar putea determina guvernul și autoritățile subordonate să-și sporească eforturile pentru a se asigura că sunt respectate reglementările legale.

Conducerea EGGER Rădăuți a răspuns afirmativ invitației la dialog adresată de Daniel Bodnar și reprezentanți ai Diaspora europeană. Daniel Bodnar a insistat ca această conversație să fie sub forma unei transmisiuni live pe o pagină de Facebook. EGGER este întotdeauna deschisă la discuții constructive și consideră că acestea trebuie să aibă loc într-un cadru adecvat, luând în calcul perspectiva legală și date concrete. Cu toate acestea, Daniel Bodnar a refuzat propunerea.

În concluzie, EGGER menționează, încă o dată, că apreciază activitatea celor preocupați de respectarea legii și a activiștilor de mediu și precizează că este întotdeauna deschisă pentru un dialog. Cu toate acestea, EGGER va continua să se apere împotriva oricăror false acuzații în viitor.

Fabrica EGGER de la Rădăuți, are aproape 900 de angajați și un impact pozitiv considerabil asupra dezvoltării economice a regiunii. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit cca. 500 milioane de euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți, într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație. (Comunicat de presă Egger România)


Intră acum și în grupul de