Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și managerul interimar al SJU Suceava, Alexandru Calancea, au analizat, miercuri, necesitățile pentru operaționalizarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul SJU Suceava care a fost finalizat.
Gheorghe Flutur a felicitat echipa de conducere de la noua secție de Medicină Nucleară pentru efortul de a pune în funcțiune acest nou laborator.
Laboratorul de Medicină Nucleară este dotat cu două aparate medicale de înaltă peformanță, respectiv un PET-CT care este tehnica cea mai sensibilă pentru studierea neinvazivă a fiziologiei, metabolismului și căilor moleculare la ființa vie, fiind o tehnică imagistică și un SPEC-CT, similar unui scientigraf care însă realizează imagini 3D.
Flutur a arătat că au fost instalate două aparate moderne cu care se câștigă timp în lupta cu boala pentru că se poate face o evaluare în timp real pentru a se putea interveni.
El a spus că dacă până acum era computer-tomograful era cel care arăta morfologia celulei, acum , cu PET-CT, se vorbește de a vedea funcționarea celulei.
„Nu sunt multe astfel de aparate în România, din păcate bolnavii se programează cu luni de zile la Cluj, la Tg Mureș, la București. Noutatea este că vom avea la Suceava acest aparat”, a spus Flutur care a menționat că doar cele două aparate au costat peste 10 milioane de lei.
Laboratorul de Medicină Nucleară a fost amenajat pe o suprafață de 580 de mp.
„Sunt spații speciale pentru că se lucrează într-un mediu cu totul aparte. Așteptăm CNCAN să ne dea autorizația finală de funcționare”, a spus Flutur.
El a anunțat că, vineri, în ședința de CJ Suceava se vor aproba noi posturi și că vor veni, pentru început, doi medici, dar că este nevoie și de asistenți medicali.
„Este un câștig pentru pacienții din zonă”, a spus Flutur care a menționat că aceste aparate se adaugă dotărilor pe care le are SJU Suceava.
Managerul interimar al SJU Suceava, Alexandru Calancea, a declarat că punerea în funcțiune a Laboratorului de Medicină e un mare beneficiu pentru pacienții din zona noastră, din județul Suceava, pacienți care sunt privați de aceste investigații pentru că trebuie să ajungă în alte centre, pe liste de așteptare.
„Nu vorbim doar de pacienții oncologici, dar gândiți-vă la aceștia că lupta este contra cronometru și nu putem să privăm acești pacienți de asemenea investigații. Sperăm să deschidem cât mai repede laboratorul”, a spus Calancea.
El a menționat că SJU Suceava este în tratative și discută cu medici specialiști care să vină și să ocupe aceste posturi astfel încât să înceapă cât mai repede funcționarea acestui laborator.
Intră acum și în grupul de