Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că va face demersuri în măsura atribuțiilor sale pentru susținerea Spitalului Municipal Rădăuți al cărui manager a transmis, duminică seara, că nu are fonduri pentru a plăti suplimentele financiare pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților Covid-19.
„Am citit ce a spus managerul spitalului din Rădăuți. Vă amintesc că am fost cei care am dat un milion de lei din fondul de rezervă al CJ Suceava. Am dat Primăriei ca să-i dea spitalului în plină pandemie. Nu am avut mai mult de atât noi să dăm. Mai departe sunt strict relațiile dintre Primărie, Spitalul Rădăuți și Ministerul Sănătății”, a spus Flutur.
El a arătat însă că așa cum s-a implicat pentru finanțarea Spitalului Fălticeni și din 20 de milioane de lei necesari, 15 milioane deja au primit, a făcut demersuri și va face ce depinde de el, în continuare, la Ministerul Sănătății și pentru Spitalul Rădăuți.
„Trebuie să recunoaștem că și-a asumat o responsabilitate și Spitalul Rădăuți, iar acei oameni, ca și ceilalți, trebuie prețuiți și să le mulțumim”, a spus Flutur.
Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronache, a transmis, duminică seara, pe pagina sa de socializare, un mesaj de disperare că nu are cum să mai plătească suplimentul financiar personalului medical implicat în tratarea COVID-19 pentru că spitalul este subfinanțat față de activitatea pe care o prestează și în același timp face plăți pe care ar trebui să le asigure Ministerul Sănătății.
„La data de 16 iulie, atenționam prin mesaj cu confirmare de primire ministrului Sănătății, în legătură cu potențiala nedreptate pe care, speram atunci, că o legiferează din neatenție, prin mutarea responsabilității acordării suplimentului financiar acordat personalului medical implicat în tratarea COVID19, din sarcina guvernului în sarcina spitalelor… Anunțând ministrul sănătății, am crezut, așa cum am crezut și la celelalte întârzieri, că ceea ce a fost omisiune, se va îndrepta și, de bună credință, din bugetul spitalului și așa vlăguit de legi și ordonanțe care în loc să sprijine unitățile sanitare în această pandemie, cu toate creșterile de prețuri, limitează funcționarea spitalului pe baza unor indicatori ai anului 2017, am acordat aceste drepturi salariale, fără că unitatea sanitară să primească (până acum) și sumele cuvenite în acest sens”,a scris Traian Andronachi.
El arată că a trecut aproape o luna de când a transmis adresa și arată că, din păcate, chiar dacă a resolicitat ministrului în data de 5 august, tot prin mesaj cu confirmare de primire, clarificări privind alocarea acestor fonduri legiferate de MS nu a primit răspuns.
„Se pare că singură unitate spitalicească care a acordat aceste drepturi luna trecută din buget propriu, nu mai poate să le aloce”, a arătat Andronachi.
El s-a întreabă dacă este normal ca un spital finanțat cu de șase ori mai puțini bani decât SJU Suceava și cu un grad mai mare de ocupare a paturilor să fie subfinanțat în continuare.
„Mă întreb retoric, și fără legătură cu vreo campanie electorală, cum e posibil că tu legiuitor, să lovești exact în cei pe care ar trebui să îi susții în aceste momente?? Sunt chestiuni peste care omul care vremelnic e managerul spitalului din Rădăuți, nu poate să treacă! Spitalul din Rădăuți, spital care deși este finanțat de aproape 6 ori mai puțin decât Spitalul județean, deși are un grad de ocupare a patului mai mare, a făcut față de-a lungul timpului, în timp ce alte unități s-au închis rând pe rând, spital care deși nu a primit rangul de spital de urgență, cu toate că a făcut toate demersurile în acest sens, a fost și se comportă că un spital de urgență și îndeplinește nu numai de drept (toate condițiile impuse de legiuitor) ci mai ales în fapt, atunci când, fără conducere militară, a preluat toate cazurile din județ pentru că celelalte spitale erau închise.. Am tăcut și atunci când am constatat că având un grad de ocupare a paturilor mai mare decât spitalul superior, avem o finanțare de aprope 6 ori mai mică (și nu aș fi știut acest lucru dacă un ziarist din Suceava nu ar fi făcut investigații în acest sens)… însă când e vorba de drepturile colegilor mei, care nu refuză cazuri, care nu au spus că le este depășită competență atunci când alte unități refuzau, NU POT să mă ABȚIN acum!”, a transmis Traian Andronachi.
El a recunoscut că nu a semnalat mai multe situații anormale privind plățile către spitalul rădăuțean, dar că acum nu o mai poate face.
„Am tăcut atunci când nu ați plătit concediile medicale pe care le plăteste spitalul deși obligația constituțională e a statului (și vorbim de întârzieri de 6 luni de zile), am tăcut atunci când ați afirmat având suport mediatic maxim că ați virat suplimentul de 2500 de lei cuvenit personalului medical implicat în tratarea COVID către spitale, deși a trecut destul de multă vreme până au întrat banii, am înghițit în sec când am constatat că nu plătiți serviciile medicale pe care le prestează spitalul (și vorbim de facturi imense) însă mi se pare inadmisibil să nu plătiți drepturile salariale pe care le stabiliți prin lege, exact către oamenii de care știți că aveți maximă nevoie în aceste momente, precum sunt cadrele medicale din spitalul Rădăuți, spital care deși a fost și este supus unei presiuni enorme, NU A DEZAMĂGIT!”, a mai arătat Andronachi.
El a prezentat și mesajul unui asistent medical care lucrează în zona COVID-19:
„Cu scuzele de rigoare domnule manager. Dar trebuie să spun ceva… A fost trist când am primit fluturașîi de salarii azi. Eu vă rog doar să veniți să ne asistați la o tură de 12 ore. Pe secție de Covid”-e mesajul asistentului medical.
„Îmi este rușine pentru că nu știu cum să răspund colegilor din spital și mesajului primit de la un asistent care lucrează în ture de 12 ore în secția COVID a spitalului din Rădăuți, spital și angajați care plătesc statului impozite de aproape jumătate din salariu!”, a transmis Andronachi.
Intră acum și în grupul de