Parteneriat CJ Suceava-Ministerul Culturii-Ministerul Transporturilor pentru „Drumul lui Ștefan cel Mare” anunțat de Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat un parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”.

Proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din „Programul Ștefanian” al Consiliului Județean Suceava,  a declarat Flutur.

Potrivit acestuia, „Drumul lui Ștefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada Marelui Voievod, atât din România cât și din Republica Moldova și Ucraina. Este vorba despre 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești.

El consideră că ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o marele voievod.

Președintele CJ Suceava a subliniat că prin acest parteneriat cu cele două ministere se dorește, pe de o parte, atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât și pentru promovarea și organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităților pe traseele care duc la obiectivele menționate.

„Am discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Sucevița, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii, lucrări finanțate prin Programul Național de Restaurare. Lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiției este de peste 4 milioane de lei”, a spus Flutur.

El a arătat că procesul de restaurare a durat timp de 20 de ani, dar că proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Național de Restaurare.

„Acum putem să spunem că lucrările și finanțările prin Programul Național de Restaurare se desfășoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă și ca urmare în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul și exteriorul Bisericii Sf. Nicolae din Bălinești. Lucrările la acest lăcaș de cult au început în 2006, fiind alocate peste trei milioane de lei”, a adăugat Flutur.

El a mai anunțat că în curând vor fi reluate lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare.

„Aici s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate lucrări de protecție perimetrală, drenaje, dar și restaurarea clopotniței”, a declarat Flutur.


Intră acum și în grupul de