Intră acum și în grupul de
Valoarea investiţiilor în reţeaua electrică realizate de E.ON Moldova Distribuţie S.A de la privatizare până în prezent se ridică la aproximativ 500 milioane de lei. Alte 500 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrări de mentenanţă a reţelelor de distribuţie. „Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice reprezintă un obiectiv major al companiei E.ON Moldova Distribuţie S.A. Acestea asigură funcţionarea şi exploatarea în condiţii de siguranţa a reţelelor, precum şi respectarea standardelor de calitate pentru serviciile oferite clienţilor noştri. În actualul context, E.ON Moldova Distribuţie face eforturi pentru continuarea programului de investiţii demarat după privatizare şi care presupune construcţia de noi capacităţi energetice, precum şi reabilitarea şi modernizarea celor existente”, declară Cătălin Drăgoi, Director General E.ON Moldova Distribuţie.
De la privatizare , respectiv din octombrie 2005 şi până în prezent, o categorie importantă de investiţii a avut ca obiect modernizarea staţiilor de transformare ca noduri energetice importante pentru alimentarea cu energie electrică a unor zone mari de consum. Astfel, în această perioadă E.ON Moldova Distribuţie a realizat lucrări de modernizare în 102 staţii de transformare.
Potrivit lui Sorin Munteanu, din cadrul Departamentului de Relaţii Publice şi Comunicare E.ON România în acest an, lucrări din această categorie au fost realizate în staţiile Letea, judeţul Bacău, Hîrlau, Paşcani şi Iaşi, judeţul Iaşi, Săveni şi Darabani, judeţul Botoşani, Târgu. Neamţ şi Ciritei, judeţul Neamţ, Rădăuţi, judeţul Suceava.
Din categoria lucrărilor de dezvoltare a reţelei de distribuţie, la începutul lunii decembrie a.c. a fost finalizată cea mai mare investiţie a E.ON Moldova Distribuţie din acest an, staţia de transformare de la Miroslava, judeţul Iaşi, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 4 milioane euro.
E.ON Moldova Distribuţie a înlocuit în această perioadă peste 380 km de cabluri subterane de medie tensiune, asemenea lucrări fiind realizate în Bacău, judeţul Bacău, Iaşi, judeţul Iaşi, Botoşani şi Darabani, judeţul Botoşani, Tg. Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, Suceava, judeţul Suceava şi Vaslui, judeţul Vaslui.
Totodată, E.ON Moldova Distribuţie a modernizat aproximativ 580 km de reţele aeriene de medie şi joasă tensiune, lucrările vizând în special zonele rurale din aria de activitate a companiei. O altă categorie de investiţii a urmărit asigurarea unui nivel de tensiune conform standardelor pentru energia electrică distribuită consumatorilor. Lucrări de acest fel au fost realizate în 123 localităţi, printre care Bacău, Oituz, Luncani, Măgura, judeţul Bacău, Darabani, Străteni şi Huţani, judeţul Botoşani, Păun, Vişani, Valea Lupului şi Paşcani, judeţul Iaşi, Sagna, Izvoare, Dumbrava Roşie şi Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ, Vatra Moldoviţei şi Cîmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, Puieşti, Rusca şi Tanacu, judeţul Vaslui.
De asemenea, au mai fost realizate investiţii in automatizarea sistemului de distribuţie prin montarea de separatoare şi reclosere telecomandate, precum şi pentru sistemul de telemăsură al contoarelor.
În acest an a continuat implementarea proiectului de integrare a instalaţiilor de distribuţie în sistem SCADA (teleconducere şi achiziţie de date). Sistemul SCADA permite monitorizarea în timp real atât a parametrilor ce caracterizează calitatea energiei vehiculate, cât şi modul de funcţionare a instalaţiilor electrice. În acest fel, operatorii au permanent imaginea de ansamblu asupra stării tehnice a instalaţiilor electrice, ceea ce permite intervenţia rapidă atunci când se constată neconformităţi în funcţionarea acestora.
„Suntem conştienţi de faptul că angajaţii noştri constituie cea mai importantă resursă a companiei. Instruirea acestora reprezintă un element important care contribuie atât la creşterea calităţii serviciilor oferite clienţilor, cât şi la exploatarea în siguranţă a reţelelor de distribuţie. Tocmai din acest motiv, a fost finalizată modernizarea Centrului de instruire al personalului E.ON, centru situat în municipiul Suceava, printr-o investiţie de aproximativ 2 milioane de euro. E.ON Moldova Distribuţie îşi va continua şi în anii următori strategia de dezvoltare pentru asigurarea funcţionării şi exploatării în condiţii de siguranţa a reţelelor de distribuţie a energiei electrice, în vederea creşterii calităţii serviciilor oferite clienţilor noştri” mai precizează Sorin Munteanu.
Intră acum și în grupul de