Intră acum și în grupul de
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a explicat duminică, printr-un comunicat de presă transmis redacției News Bucovina că nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci este vorba despre o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, care este folosită de autoritățile medicale.
Reprezentanții STS fac aceste precizări în contextul vehicularii mai multor informații în spațiul public cu privire la ”sistemele informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru Ministerul Sănătății care să sprijine prevenirea răspândirii noului coronavirus și ca urmare a solicitărilor mai multor trusturi de presă”.
Vă prezentăm integral comunicatul Serviciului de Telecomunicații Speciale:
Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la sistemele informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru Ministerul Sănătății care să sprijine prevenirea răspândirii noului coronavirus și ca urmare a solicitărilor mai multor trusturi de presă, pentru corecta informare a cetățeniilor, Biroul de presă al STS face următoarele precizări:
STS nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, utilizată în prezent de autoritățile medicale.
Noua funcționalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.
La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor. Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor.
STS a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.
La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19.
În continuare, STS oferă asistență tehnică de specialitate pe domeniul IT&C și își manifestă toată deschiderea pentru susținerea demersurilor guvernamentale în gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus.
Intră acum și în grupul de