Intră acum și în grupul de
Un număr de 28 de sucevence din totalul celor 267 care au efectuat testul Babeş-Papanicolau în cel de al treilea trimestru al anului 2020, în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, au avut rezultat pozitiv la acest test.
Potrivit statisticii DSP Suceava, de la începutul acestui an, în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau la populaţia feminină eligibilă, în regim de screening, în judeţul Suceava au efectuat acest test, în perioada ianuarie-septembrie 2020, peste 1000 de femei.
Astfel, în urma analizelor de laborator, 924 din totalul celor 1020 de paciente testate au avut rezultat negativ, iar 96 au avut rezultat pozitiv.
În trimestrul al III-lea, au efectuat testarea Babeş-Papanicolau 267 de femei din judeţul Suceava, iar în urma analizei probelor biologice recoltate de la paciente, 239 au avut rezultat negativ, iar 28 rezultat pozitiv.
Pentru anul 2020, autorităţile sanitare estimaseră că vor participa la testarea Babeş-Papanicolau aproximativ 2800 de femei din judeţul Suceava, însă din cauza pandemiei de COVID-19, numărul persoanelor testate a fost mult sub estimările iniţiale.
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, consilier Gabriela Băncilă, a declarat pentru NewsBucovina că de la începutul acestui an şi până în luna septembrie, inclusiv, au fost efectuate plăţi în cuantum de 81 091 de lei pentru derularea în judeţul Suceava a programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau, la populaţia feminină eligibilă în regim de screening.
Băncilă a spus că pentru judeţul Suceava prevederea bugetară în anul 2020 pentru finanţarea acestui program este de 235 000 de lei.
De menţionat este că Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, care se derulează începând cu anul 2012, este destinat femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Femeile se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau medicilor din Cabinetele de planificare familială pentru a fi informate şi consiliate cu privire la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin .
În judeţul Suceava sunt organizate două reţele de screening, una la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi alta de Spitalul Municipal Fălticeni, din care fac parte medici din diferite zone ale judeţului, inclusiv din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.
În cadrul programului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în perioada 2012- 2019, au efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolau 16 391 de femei din judeţul Suceava.
Potrivit specialiştilor, evaluarea de screening pentru cancerul de col uterin este o modalitate de prevenire a riscului apariţiei acestei boli prin depistarea precoce a eventualelor anomalii, leziuni precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente, şi constă în testarea populaţiei feminine prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau, iar şansele de vindecare în urma tratamentului sunt mult mai mari atunci când boala este depistată precoce.
Intră acum și în grupul de