Intră acum și în grupul de
Doar 10%, atât îşi permite municipalitatea să suporte din subvenţia pentru energia termică livrată în sistem centralizat, a declarat miercuri primarul Ion Lungu. El a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu reprezentanţii ANRE despre modul în care a fost calculat preţul de producţie al gigacaloriei produse de Termica SA Suceava, de la 360,4 lei la 384,7 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 6,6 la sută, arătând că aceştia au valorificat datele transmise de Termica SA şi că noul preţ are în vedere dublarea cheltuielilor financiare deşi s-au redus pierderile cu 40 la sută.
Edilul-şef sucevean a precizat că în urma discuţiilor şi a analizelor s-a convenit o scădere cu 1,95-2 la sută a preţului de producţie care însă trebuie aprobată de Consiliul director al ANRE. Lungu a spus că şi în aceste condiţii municipalitatea ar trebui să achite 122,65 lei din preţul de producţie, în condiţiile în care preţul de referinţă al gigacaloriei este de 168 de lei, iar subvenţia pentru combustibil este de 64,65 lei. Primarul a spus că este o sumă foarte mare pe care trebuie să o asigure din bugetul local şi că va propune CL Suceava să aprobe subvenţionarea doar a zece la sută din fonduri ale Primăriei, restul urmând să fie trecute pe pierderi la Termica SA.
Lungu susţine că cea mai bună soluţie pentru municipiul Suceava este construirea unei centrale termice pe biomasă, dimensionată la cerinţele actuale ale municipiului, actuala centrală fiind supradimensionată.
El a mai precizat că municipalitatea suceveană va continua în acest an reabilitarea transportului şi distribuţiei energiei termice cu fonduri din obligaţiuni municipale, fonduri guvernamentale şi fonduri europene printr-un proiect finanţat prin POR, Axa 3, pentru reabilitarea reţelelor de apă caldă şi căldură.
Intră acum și în grupul de