Grozavu cere implicarea autoritatilor judetene in administrarea veniturile realizate de FBORB (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei este de interes judeţean, iar pădurile sunt ale sucevenilor, a apreciat miercuri, în plenul CJ Suceava, consilierul judeţean PSD, Mihai Grozavu, care consideră că „nici Patriarhia şi nici Mitropolia nu au ce să se bage în această problemă”.

El a declarat că în privinţa Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei, este necesar ca veniturile realizate din exploatarea fondului forestier să se regăsească la autorităţile sucevene şi a subliniat că acestea trebuie să găsească soluţii pentru o gestionare corespunzătoare. „Această formă de administrare, de conducere, trebuie făcută înţelept şi nu dată pe mâna altora”, a spus Grozavu.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că proprietatea privată trebuie să ajungă la adevăratul proprietar, iar în cazul de faţă justiţia s-a pronunţat. El a arătat că este interesat ca resursa financiară să rămână, respectând legislaţia, în Suceava.

Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure.

Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi al Legii 247/2005 a proprietăţii.

Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

Unităţile de cult din judeţul Suceava au primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.

În prezent, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut, prin executor judecătoresc, punerea în proprietate a proprietăţilor dobândite prin decizia Curţii de Apel Timişoara.


Intră acum și în grupul de