Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că în urma discuțiilor avute la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est privind eligibilitatea unor proiecte ale municipalității a fost sfătuit să nu promoveze proiectul de reamenajare a zonei din apropierea Catedralei Ortodoxe propus de arhitectul Doru Olaș pe motiv că nu va fi finanțat din cauză că include și proprietăți private.
„Recomandările sunt că nu avem nicio șansă să promovăm acest proiect în formula în care este el pentru că pe lângă proprietăți teren public are și mai multe proprietăți private și este un risc uriaș de a bloca proiectul”, a spus Ion Lungu.
El a menționat că proiectul propus de arhitectul Olaș costă circa 50 de milioane de euro și că pentru Programul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să fie semnate contractele de execuție până în 2022 și că, chiar dacă s-ar face exproprieri, pot fi contestații în instanță care îl blochează.
„Voi purta discuții cu domnul Olaș să încercăm să remodelăm proiectul doar pe domeniul public”, a mai declarat Ion Lungu.
În luna august 2020 primarul Ion Lungu a retras un proiect de modernizare a Parcului Mărășești după ce arhitectul Doru Olaș a propus un proiect mai amplu de reabilitare urbană a zonei.
„Este un proiect de anvergură, un proiect destul de grandios”, a spus atunci Ion Lungu.
El a menționat că proiectul arhitectului Olaș, care vizează o zonă largă în jurul Catedralei Ortodoxe, incluzând și Parcul Mărășești, se ridică la circa 50 de milioane de euro, iar cel al Primăriei, de modernizare strict a Parcului Mărășești, este de 500.000 de euro.
Arhitectul Doru Olas vine cu proiectul sau ptr. Zona Catedralei SuceavaArhitectul Doru Olas vine cu proiectul sau ptr. Zona Catedralei Suceava
Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 24 august 2020
Primarul a adăugat că proiectul propus de arhitectul Olaș ar putea fi finanțat cu fonduri europene mai ales că finanțarea europeană viitoare va fi mai mare decât până acum, dar că problema majoră este că sunt incluse în proiect și terenuri private, iar fondurile europene se alocă doar pe proiecte care vizează terenuri ale administrației locale.
Ion Lungu a mai spus că el s-a ferit până acum să acceseze fonduri europene pentru zone în care terenurile sunt private pentru că procedura de expropriere poate fi contesată în instanță, poate încurca și poate duce la pierderea întregului proiect.
„E un proiect grandios, care poate schimba la față Suceava, poate fi realizat, nu e imposibil de realizat, dar nu e foarte simplu”, a spus Lungu.
Intră acum și în grupul de