Intră acum și în grupul de
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat, vineri, schimbarea încadrării juridice pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul fostei conduceri a SJU Suceava.
Astfel dacă inițial procurorii anunțau că în urma neluării măsurilor dispuse la nivel central pentru prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 a murit o persoană, acum anunță că membrii fostei conduceri a SJU Suceava sunt acuzați de moartea a 28 de persoane și vătămarea altor trei persoane.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava arată că în urma schimbării de încadrare juridică, în sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal, constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia) după cum urmează:
– măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006,
– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018,
– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007,
– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016,
– măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020,
– măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro,
iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în mun. Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți.
În prezent cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Parchetul Tribunalului Suceava anunță că cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.
„În prezent în cauză se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi legislaţia europeană în materia drepturilor omului şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de necesitatea respectării tuturor măsurilor de prevenire instituite de autorităţi pentru a elimina riscul răspândirii infecţiei provocate de virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.
Intră acum și în grupul de