Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a arătat, marți, într-un răspuns oferit unui enoriaș că Biserica a fost dintotdeauna implicată în prevenirea abandonului copiilor prin acțiunile sale filantropice, care i-au avut drept promotori pe oamenii din interiorul ei, preoți, monahi și monahii.
Enoriașul arată că în 2020 peste 50.000 de copii sunt într-un sistem de protecţie asigurat de statul român, dar că majoritatea vor părăsi sistemul public de protecţie la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru că într-un an doar 1000-1200 de copii îşi găsesc o familie și crede că pentru Biserica este departe de a fi suficientă implicare în acte de caritate pentru copiii din sistemul public de protecţie pentru că acești copii au nevoie de stabilitatea unui cămin, de unul sau doi adulţi responsabili care să îi ghideze paşii în viaţă, să îi asculte nelămuririle şi să-i dea sfaturi, să îl hrănească, dar în primul rând de dragostea şi afecţiunea părinţilor.
Astfel, IPS Calinic este întrebat dacă nu ar putea să apară și Taina Adopţiei pe parcursul vieţii unui preot, poate după ce devine paroh, o „Taină a milosteniei şi a grijii pentru cei mici, aflaţi în mare nevoie” care ar trebui regăsită în viaţa preotului ortodox.
IPS Calinic spune în răspuns că legislaţia în domeniul protecţiei copiilor a suportat modificări, în sensul bun al cuvântului, şi nu mai obligă tinerii să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 18 ani și că aceştia pot rămâne la asistenţii maternali sau în centrele de ocrotire, dacă urmează o formă de şcolarizare, până la împlinirea vârstei de 26 ani, iar cei care nu mai urmează o formă de învăţământ după împlinirea vârstei de 18 ani mai pot rămâne în sistem încă 2 ani.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților precizează că în sistemul de protecţie specială, de stat şi privat, la finalul anului 2020, erau aproximativ 50.000 de copii, dintre care adoptabili doar 8.000, iar Biserica, prin centrele ei rezidenţiale (36 de centre de tip familial), îngrijeşte aproximativ 1000 de copii în mod permanent.
Ierarhul subliniază că în astfel de aşezăminte copiii nu au o limită de vârstă la care să părăsească centrul, ci pot să rămână până când se aşază la casele lor și dă ca exemplu, în Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” copiii pot rămâne în „familia mare” până când devin independenţi.
IPS Calinic mai arată că alte câteva zeci de mii primesc suport şi sprijin profesionist zilnic în cele 93 de centre de zi, 40 de grădiniţe sociale şi afterschool-uri, 47 centre educaţionale şi 14 campusuri de tabere.
„Nu avem o situaţie statistică a preoţilor care au adoptat copii sau îi cresc în familiile lor, dar cu siguranţă sunt destul de mulţi”, a adăugat ierarhul.
Totodată, IPS Calinic menționează că din cei aproximativ 50.000 de copii, 12.000 erau îngrijiţi în familiile extinse, iar 38.000 în familii substitut (familii/persoane şi asistenţi maternali) şi în instituţii specializate.
„Procedura adopţiei naţionale şi internaţionale reprezintă şi în prezent o etapă destul de anevoioasă pentru orice persoană care doreşte să adopte un copil. În 2020, au fost daţi spre adopţie doar 744 de copii, în condiţiile în care existau 3000 de persoane care deţineau certificat de adoptatori”, a precizat IPS Calinic.
Ierahul adaugă că în ceea ce privește „Taina adopţiei”, ca un preambul al Tainei Preoţiei, nici nu poate fi vorba şi aceasta pentru că acea familie, fiind la început, nu poate oferi cele necesare unui copil.
„Dacă lucrurile se vor îmbunătăţii din punct de vedere financiar, ne putem deschide şi spre aceasta, însă până atunci, cu Dumnezeu înainte!”, a transmis IPS Calinic.
Intră acum și în grupul de