Intră acum și în grupul de
De luni, timp de zece zile, începe ultima etapă a recensământului de probă, parte importantă de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor ce se va derula în prima jumătate a anului 2022.
Astfel, în perioada 10-31 martie 2021, se desfășoară un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese aliator, de pe întreg teritoriul țării, atât din mediul urban cât și din mediul rural, iar din județul Suceava sunt incluse municipiul Suceava și comuna Adâncata.
Gospodăriile selectate în eșantion din Suceava și Adâncata au primit un pliant cu informațiile necesare referitoare la autorecenzare și vizita recenzorului.
În municipiul Suceava vor fi recenzate în cadrul recensământului de probă un număr de 881 de gospodării, iar în Adâncata 316 gospodării.
Concret, în perioada 10-16 martie 2021 persoanele cuprinse în eșantion s-au autorecenzat prin completarea chestionarului online după preînregistrare, iar în perioada 22-31 martie 2021, cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față.
Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași:
– Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală; Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.
– Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.
Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC.
Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online) pentru că aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.
Potrivit ultimului recensământ general, judeţul Suceava avea o populaţie stabilă la 20 octombrie 2011, de 634.810 persoane, iar faţă de recensământul anterior, populaţia stabilă a scăzut cu 53.625 persoane.
La recensământul din 2011 un număr de 49.160 de suceveni au fost incluşi în categoria persoanelor plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar la acea dată Direcția Județeană de Statistică arăta că acestă categorie nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranţi externi.
„Sub-înregistrarea semnificativă a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate şi nici nu au existat alte persoane care să declare informaţiile solicitate despre aceştia”, delcarat la acea dată şeful de atunci al DJS Suceava, Stelian Ruscior.
Potrivit statisticii Direcției Județene de Statistică, la 1 iulie 2020, populația județului Suceava se ridica la 763.503 persoane.
Intră acum și în grupul de