Intră acum și în grupul de
Prima celulă a depozitului ecologic de deşeuri din zona localităţii sucevene Moara va fi construită de firma austriacă Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim, care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Suceava. Anunţul a fost făcut luni de vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, care a precizat că în condiţiile în care până pe data de 30 martie 2010 nu se vor depune contestaţii, se va putea încheia contractul de execuţie. Potrivit lui Cadariu, la licitaţie au depus oferte nouă asocieri de firme, cuprinzând în total 24 de firme, din care patru consorţii ale unor firme din Austria, două asocieri de firme din Germania şi două asocieri de firme din România, precum şi o asociere de firme din Finlanda.
Valoarea proiectului, fără TVA este evaluată la 26,7 milioane de lei, iar termenul de execuţie este de şase luni. El a menţionat că, potrivit planificării discutate cu consultantul proiectului, la începutul lunii aprilie urmează să fie finalizată întreaga aplicaţie şi să fie depusă la UE în vederea aprobării şi încheierii contractului de finanţare. Totodată, cheltuielile eligibile făcute de CJ Suceava pentru implementarea acestui proiect vor putea fi apoi decontate.
El a apreciat că acest depozit ecologic de deşeuri din judeţ ar putea fi inaugurat în septembrie sau octombrie, iar în aceste condiţii CJ Suceava a transmis adrese celor 23 de primării care depozitează, în prezent, deşeurile la groapa de gunoi a municipiului Fălticeni, să găsească soluţii alternative de depozitare de la închiderea gropii din Fălticeni, la sfârşitul lunii iunie şi până la deschiderea depozitului ecologic din comuna Moara.
CJ Suceava a decis să asigure fonduri pentru începerea lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, care apoi să fie recuperate din finanţarea europeană a proiectului, în condiţiile în care procedurile pentru obţinerea finanţării sunt de durată, iar localităţile din judeţul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauză că majoritatea gropilor de gunoi au fost închise sau urmează să fie închise.
Astfel, se speră că în acest fel se va putea deschide, în toamna acestui an, primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, în zona comunei Moara din apropierea municipiului Suceava.
Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construit un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.
Intră acum și în grupul de