Intră acum și în grupul de
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Suceava, medicul Dan Teodorovici, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că la Unitatea de Primiri Urgențe s-au prezentat în lunile martie, aprilie și mai 58 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înțepate de căpușe, între care și copii.
El a spus că în luna martie s-au acordat îngrijiri medicale unui copil în vârstă de 6 ani care fusese înțepat de căpușă, în aprilie s-au prezentat la UPU Suceava 18 pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 65 de ani care fuseseră înțepați de căpușe, iar în cursul lunii mai alți 39 de pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 61 de ani.
Medicul Dan Teodorovici a subliniat că pentru evitarea înțepăturilor de căpușe este recomandată adoptarea unor măsuri de protecție individuală fie atunci când sunt efectuate drumeții în natură, fie la diversele activități desfășurate în agricultură sau în aer liber.
El a arătat că în aceste situații se recomandă purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai vizibilă prezența insectelor, dar și aplicarea de spray-uri împotriva insectelor, iar la întoarcerea din drumeții sau de la muncile agricole se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor, precum și a corpului, întrucât căpușele se pot fixa în orice zonă a corpului fără a provoca disconfort.
“Ca tratament, se recomandă îndepărtarea completă a căpușei cât mai repede dacă a fost atașată la piele, cel mai bine chirurgical, pentru a preveni retenția de resturi la nivelul plăgii, evitând astfel apariția suprainfecției”, a explicat medicul Dan Teodorovici.
El a menționat că după extragerea căpușei sau dacă aceasta nu mai este prezentă pe tegument, zona plăgii mușcate se curăță cu apă și săpun din abundență, apoi se aplică o soluție dezinfectantă, respectiv betadină, până la vindecarea leziunii.
“Dacă în decurs de 7-21 de zile de la înțepătură apare o zonă eritematoasă, centrată de locul mușcăturii de căpușă, pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic infecționist. Profilaxia cu antibiotic se recomadă doar în situația în care căpușa a fost fixată la piele”, a precizat medicul sucevean adăugând că micile intervenții pentru îndepărtarea sau extragerea completă a căpușei se pot realiza și în ambulatoriul spitalului pentru evitarea supraaglomerării UPU, iar pentru profilaxia cu antibiotic pacienții se pot adresa, într-o primă fază, medicului de familie.
Căpușele sunt purtătoare de diverși agenți patogeni care pot infecta atât oamenii, cât și animalele, iar aceste infecții pot determina manifestări diverse, a conchis medicul Dan Teodorovici.
El a mai spus că persoanele care au animale de companie trebuie să le protejeze cu produse recomandate de medicii veterinari împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor și să le verifice periodic.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, consilier Gabriela Băncilă, a declarat pentru NewsBucovina că în cursul anului 2020 au fost raportate 4 cazuri de boală Lyme, iar de la începutul acestui an nu a fost înregistrat nici un astfel de caz de îmbolnăvire.
Conform specialiștilor, boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și poate fi transmisă prin înțepătura căpușelor infectate, însă nu toate căpușele transmit această boală, cunoscută și sub numele de Borelioză.(LB)
Intră acum și în grupul de