Intră acum și în grupul de
Primul trimestru al acestui an a adus o creştere a numărului de intervenţii ale pompierilor suceveni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a informat inspectorul-şef al ISU „Bucovina” Suceava, col Ion Burlui, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul intervenţiilor a crescut cu 33.94%, respectiv de la 330 în primul trimestru al anului 2009, la 442 în primul trimestru al anului 2010, ponderea cea mai mare având-o intervenţiile la acţiuni pentru protecţia comunităţii, al căror număr a crescut cu 103% . Ne-au creat probleme arderile necontrolate. Ne surprinde această manieră pentru că nu e specifică bucovineanului. De obicei toamna acesta îşi strânge resturile vegetale de pe câmp, numai că în ultimul timp a apărut această problemă”, a declarat col. Burlui menţionând că administraţia ar trebui să se implice pentru că se pun în pericol bunuri şi vieţi.
Această problemă a fost dezvoltată de adjunctul inspectorului-şef. mr. Costică Ghiaţă. „În ultima perioadă s-a instituit o practică foarte periculoasă de a se distruge vegetaţia uscată de pe terenurile agricole respectiv de pe marginea căilor de comunicaţie, prin ardere, deşi acest lucru este interzis. În această situaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava este obligat să efectueze controale şi inspecţii la toate unităţile administrativ teritoriale şi la deţinătorii de terenuri agricole, pajişti sau păduri privind modul de respectare a prevederilor legale privind utilizarea focului deschis pe aceste terenuri. Atragem atenţia şi pe această cale, atât populaţiei cât şi factorilor de răspundere din administraţiile locale, asupra necesităţii respectării interdicţiilor privind iniţierea focului deschis mai ales în perioadele secetoase şi pe timp de vânt puternic ori în apropierea pădurilor şi a construcţiilor. Asigurarea respectării de către cetăţeni a acestor măsuri revine în sarcina primarilor care răspund de desfăşurarea activităţilor de informare şi educaţie antiincendiu a populaţiei (conf. Legii nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor)”, a punctat mr. Ghiaţă.
În trimestrul I, în judeţ s-au înregistrat 94 incendii (21.27% din totalul intervenţiilor), 93 arderi necontrolate (24.04%), 14 alte situaţii de urgenţă (3.17%), 13 acţiuni pentru asistenţa persoanelor (2.94%), 65 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (14.70%), 10 acţiuni pentru alte intervenţii (2.26%) precum şi 153 cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D. (34.62%).
Intră acum și în grupul de