Intră acum și în grupul de
Șeful de promoție al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, olimpicul internațional David Corneliu Turturean, a transmis, la festivitatea de absolvire, un mesaj de încredere către colegii lui, amintind totodată că experiența de liceu a fost marcată de situații nemaiîntâlnite din cauza pandemiei, subliind însă că fără momentele grele, nu există vremuri bune.
„Este o onoare să fiu șef de promoție în marea de oameni de valoare prezenți astăzi aici în fața mea. Trebuie să recunosc, sunt atât de mândru de noi. Sunt atât de mândru de noi pentru că am ajuns cu toții până aici, la linia de sosire a copilăriei noastre, și sunt atât de mândru să pot spune că, uitându-mă în jurul meu, văd viitori doctori, ingineri, avocați, polițiști – și nu numai – la care voi putea să apelez cu încredere în viitor. Sunt atât de mândru că sunt înconjurat de viitori adulți inimoși, muncitori și dornici de schimbare. Sunt atât de mândru că înțelepciunea, inteligența emoțională și gândirea analitică a profesorilor noștri se va putea reflecta în societate prin… chiar noi cei de aici, în anii ce urmează”, a spus David Turturean.
El și-a exprimat burcuria că pentru o ultimă dată s-au putut aduna în Cetatea de Scaun a Sucevei, fortificată chiar de către cel al cărui nume îl poartă liceul pe care l-au absolvit, dar și elevii, mereu în suflet.
„Fie ca spiritul triumfător al domnului Ștefan cel Mare să ne călăuzească mai departe în viață și să ne aducă aminte de unde am plecat. Pentru că, din păcate, mulți dintre noi vom pleca, nu e așa?”, a spus Turturean, care este admis la cea mai importantă politehnică americană, Massachusetts Institute of Technology.
„Înainte de plecare, nu pot să nu devin nostalgic când mă gândesc la toate dățile când am pășit prin holurile liceului nostru, ce-i drept nu multe dăți, din clasa V-a și până acum: de la un piticot care se mișca prin marea de sacouri negre înfricoșătoare mai înalte decât mine, am trecut chiar eu la stadiul de sacou înalt și înfricoșător. Îmi aduc aminte cu plăcere de momentele petrecute la școală cu foștii colegi în clasele V- VIII și cu actualii colegi, în a IX-a, în a X-a, în primul semestru din a XI-a, în prima săptămână din al doilea semestru din a XI-a… mda. Cred că nu trebuie să vă aduc și eu aminte că experiența noastră de liceu a fost marcată de situații nemaiîntâlnite, dramatice, și pur și simplu dificile… nu-i așa? Însă, sper că nu vom uita aceste întâmplări. Fără momentele grele, nu există vremuri bune. Doar din aceste … mari încurcături, învățăm cele mai puternice lecții: să îi prețuim pe cei din jur, să valorificăm fiecare moment, să cunoaștem importanța implicării fiecăruia în momente de criză (și nu doar când ni se cere să scriem despre asta în simularea la română). Fie ca această experiență să fie una pregătitoare pentru lumea în care CNSCM ne lansează, lumea din jurul nostru tot mai dinamică și imprevizibilă”, a mai spus Turturean.
Șeful de promoție le-a mai transmis colegilor că speră că, ajunși acum la linia de sosire, să realizeze cu toții că această cursă a fost nu cu ceilalți, ci doar cu ei înșiși – sau, cel puțin, așa ar fi trebuit să fi fost de la început, în mod ideal.
„Poate aceasta sună ironic venind chiar din partea șefului de promoție, însă sunt convins că toți de aici știm că există linii de sosire mai importante, pe care le vom atinge de-a lungul anilor, individual, fiecare, în proprii pași”, a spus Turturean în finalul discursului său.
Intră acum și în grupul de