Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților răspunde tinerilor care sunt îngrijorați că folosesc prea mult smartphone-ul: Utilizarea cu măsură, doar pentru facilitarea avantajelor tehnologiei, iar nu risipirea timpului și energiei, sunt folositoare


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care a lansat recent pe propriul site o rubrică cu răspunsuri la întrebările tinerilor a publicat, marți, o opinie privind folosirea cu moderație a smartphone-urilor astfel încât să nu risipească timp și energie.

Astfel, o tânără de 17 ani, Ana Maria, a întrebat cum ar putea un adolescent să își dezvolte voința, pentru a nu mai fi atras de toate tentațiile actuale.

„Mă refer în special la faptul că foarte mulți dintre noi am dezvoltat o adicție pentru tehnologie, în special folosim excesiv de mult telefonul. Aproape tot timpul, din cauza faptului că petrecem foarte mult timp ”online”, ne pierdem din voința și dorința de a învața, de a aprofunda unele lucruri, de a ne îmbogăți cultura cu lucruri bune și folositoare”, arată Ana Maria care întreabă cum ar putea tinerii să-și limiteze timpul folosit pentru tehnologie și cum vor putea spori voința pentru a învăța și citi mai mult?

„Ana Maria, preocuparea ta în legătură cu dependența tinerilor, și nu numai de tehnologie în general și de smartphone în mod special, este pe deplin justificată”, răspunde în cadrul rubricii preotul Silvestru – Ionuț Țurcă

El adaugă că este o realitate vizibilă faptul că tinerii în mod deosebit petrec timp consistent folosind aceste device-uri cu consecințe nu întotdeauna fericite.

„Ca orice adicție sau dependență, excesul acesta are ca prim efect diminuarea semnificativă a discernământului în privința măsurii, a avantajelor și pericolelor  „abuzului” de smartphone. S-a identificat chiar o stare psihopatologică, în limbaj de specialitate, ce definește frica de  restricție în privința accesului la telefon sau rețele mobile; “nomofobia” este diagnosticul acestei stări”, a menționat preotul.

Potrivit acestuia, soluția pe care crede că ar aplica-o este măsura.

„Folosirea controlată, măsurată, doar pentru facilitarea avantajelor tehnologiei, iar nu risipirea, irosirea timpului și energiei, sunt folositoare.Pentru asta însă este nevoie de o educare a voinței, de exercițiu, de luptă cu noi înșine. Nu este ușor, dar nici imposibil nu este! Libertatea (independența față de dependențe) este cel mai ales premiu al unui tânăr luptător cu și pentru Hristos! Timpul ne e cea mai prețioasă resursă! Veșnicia … încununarea luptei! Curaj și spor în cele bune!”, a transmis preotul.


Intră acum și în grupul de