Intră acum și în grupul de
Consiliul Județean Suceava prin Serviciul Județean Salvamont și Centrul Național pentru Informare Turistică a început, de marți, marcarea drumului de pelerinaj „Via Mariae” ce pornește de la Putna și face legătura cu Mariazell în Austria.
Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a declarat că marți a început la Putna marcarea acestui traseu de pelerinaj marian și că până în data de 2 iulie se estimează că va fi marcat de la Sucevița până la Mănăstirea Humorului cu legătură spre Cacica.
El a spus că până în 15 august se intenționează să fie marcat întregul traseu pe teritorul județului Suceava până în zona Râșca.
„Beneficiem în acest demers de sprijinul primăriilor de pe traseu și al Direcției Silvice”, a spus Niculai Barbă care a menționat că de la Putna până la Sucevița, traseul coincide cu cel al Via Transilvanica, drum de pelerinaj care face legătura între Putna și Dunăre.
Via Mariae este un drum de pelerinaj bazat pe cinstirea Maicii Domnului de popoarele din Europa Centrală, care unește locurile mariane și valorile istorice și culturale aflate de-a lungul traseului. Ruta este o rețea de trasee turistice și de pelerinaj, care sistematizează valorile religioase din această regiune. Pe direcția vest-est, Via Mariae face legătura între Mariazell (Austria), Bratislava, Budapesta, Mariapocs (Ungaria), Nicula, Șumuleu Ciuc, Neamț, Cacica, Putna (România). Pe direcția nord-sud, face legătura intre Czestochowa (Polonia), Esztergom, Budapesta (Ungaria) și Medjugorje (Bosnia). Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino din Spania (Santiago de Compostela).
În România, Ruta de pelerinaj „Via Mariae” pornește din Carei, aflat la granița româno-ungară, traversează județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Bacău, Neamț, Suceava, ajungând până la Putna, aproape de granița cu Ucraina.
Principalele obiective turistice ale rutei sunt sanctuarele mariane de la Nicula (județul Cluj), Șumuleu Ciuc (județul Harghita), Mănăstirea Neamț (județul Neamt), Cacica și Putna (județul Suceava).
În fiecare localitate prin care trece, există cel puțin un obiectiv turistic, cultural sau natural.
În anul 2021, Institutul European pentru Rute Culturale a demarat procedura de acreditare a Rutei cultural-turistice ,,Via Mariae” din România, drept Rută Culturală Europeană.
De altfel, ,,Via Mariae” este certificată drept Rută cultural-turistică dezvoltată pe plan național de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului.
Intră acum și în grupul de