Intră acum și în grupul de
Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă pentru închinare, marți dimineața, în curtea mănăstirii Sf. Ioan cel Nou în baldachinul special amenajat în acest sens.
Slujba Acatistului Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și scoaterea Sfintelor Moaște pentru închinare au fost oficiate de un sobor de preoți în frunte cu PS Damaschin Dorneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
PS Damaschin a vorbit și despre modul în care moaștele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava, dar și de vremurile din perioada comunistă când pelerinajele și procesiunea cu moaștele Sfântului erau reduse, dar că și anul trecut a fost un pelerinaj redus.
Ierarhul a arătat că anul acesta este un început „înnoitor și îmbogățitor” față de anii precedenți și că din acest motiv, cu binecuvântarea IPS Calinic, sfinții părinți au pregătit pentru perioada 22-25 iunie un program frumos, bogat, ca semn al dragostei față de Sf. M.Mc. Ioan cel Nou și ca semn de recunoștință pentru toată ocrotirea pe care a dat-o față de catedrala arhiepiscopală, față de eparhie și față de Moldova și față de țară.
„Vă primim cu drag, pe dumneavoastră sucevenii, dar și pe dumneavoastră pelerinii și în rugăm pe Sf. M. Mc. Ioan cel Nou să primească dragoste fiecăruia, osteneala fiecăruia, rugăciunea dumneavoastră, lacrima dumneavoastră și inima dumneavoastră bună și să plecați de aici frumoși, luminoși și încredințați că Sf. M. Mc. Ioan cel Nou nu ne-a lăsat și nu ne va lăsa pe noi ”, a spus PS Damaschin.
Marți după amiaza,începând cu ora 18:00, va avea loc procesiunea „Calea Sfinților”, în cadrul căreia moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, potrivit tradiției.
Procesiunea va avea loc pe următorul traseu:
Ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou se va face pe Strada Ion Vodă Viteazu. Prima oprire din cadrul procesiunii va fi la Biserica „Învierea Domnului”. Procesiunea se va îndrepta spre Strada Ana Ipătescu, la Biserica Domnițelor fiind cea de-a doua oprire. Se va merge pe Strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”, și se va continua pe Strada Curtea Domnească – Strada Vasile Alecsandri – Strada Mihai Eminescu, următoarea oprire fiind la Biserica Sfântul Nicolae. De aici se va pleca pe Strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde va fi cea de-a cincea oprire. În continuare, se va merge pe Bulevardul George Enescu și Strada Universității, o nouă oprire fiind prevăzută în fața Universității „Ștefan cel Mare”. De aici se va pleca pe Bulevardul 1 Mai, apoi pe Strada Mihai Viteazu, până la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, pentru o altă oprire. Traseul va continua pe Strada Trandafirilor, prin parcarea Hotelului Bucovina, până la Prefectura Suceava, unde va fi cea de-a noua oprire, iar apoi se va coborî pe Strada Mitropoliei până la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
În acest an, din motive care țin de evitarea răspândirii noului virus, nu se va mai trece pe sub racla Sfântului, așa cum se obișnuia până acum, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, iar credincioșii sunt rugați să respecte recomandările autorităților cauzate de contextul epidemiologic și să urmeze indicațiile forțelor de ordine.
Intră acum și în grupul de