Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a făcut o prezentare a investițiilor care vor fi realizate în zona Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” dezmințind zvonurile lansate în ultima perioadă privind aceste construcții.
Ierarhul a răspuns unei întrebări lansate de un credincios care a arătat că acum se construiește o nouă clădire în spatele birourilor Arhiepiscopiei despre care i s-a spus că e clădirea noilor chilii ale viețuitorilor Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.
Acesta îl întreabă pe arhiepiscop dacă a intrat în acea clădire să vadă că o chilie are dimensiuni de aproximativ de 2,5 m/1,5 m apreciind că pare să semene mai mult cu o celulă.
„Cum ați putut îngădui o astfel de bătaie de joc??? O celulă în care abia încape un pat și o masă mică?!? O celulă copiată după cele de la Pitești, cumva?!? O celulă în care animalul de povară numit „călugărul de la Sf. Ioan” nu trebuie să aibă o bibliotecă, o noptieră, un fotoliu…?!?
Acesta îi mai transmite ierarhului că alături, din câte știe, se construiește un edificiu – palat de 8 etaje, cu parcare subterană și cu lift.
„Clădire – celular Pitești și clădire – colos megalitic. Alăturate. Una pentru cei mici, alta… pentru cel mare. Vi se pare DREPT??? Mai știm că în noile celule-chilii vor fi aruncați doar vechii viețuitori, nu și cei pe care i-ați adus de la Iași. Pentru ei aveți alte opțiuni. Umane. Prietenești. Tot vi se pare DREPT???”, a scris enoriașul.
„Aștept doar ziua infamă în care să inaugurați „Micul Peleș”!!! Așa aud că este numită clădirea în care săracii călugări (unii!!!) cică vor trebui să trăiască în „cutii” lipsite de spațiu, de lumină, de loc pentru o carte sau pentru un fotoliu, fie acela rupt și cu arcurile sărite… DAR CU I-AR PĂSA????”, a încheiat acesta.
În replică, IPS Calinic transmite că respectiva construcție, Casa „Episcop Dositei Herescu”, nicidecum „Micul Peleş”, cuprinde un număr de 32 chilii, fiecare cu baie proprie, şi 2 apartamente pentru ierarhi.
„Într-o chilie, ori celulă, după cum tendenţios o numiţi dumneavoastră, încap: un pat, un dulap, o bibliotecă, o noptieră, o masă şi un scaun. Ce e drept, fotoliul despre care faceţi vorbire nu încape, dar dacă un călugăr vrea neapărat fotoliu îşi poate pune un fotoliu – pat. Cred că ceea ce am enumerat este cam suficient pentru un călugăr”, a continuat ierarhul.
IPS Calinic face referire și la chiliile pustnicilor care aveau loc doar de un pat și o masă, dar că proiectarea chiliilor nu s-a inspirat după chiliile pustnicilor pentru că altele sunt vremurile și nevoile de acum.
„Vă asigur că a. fiecare chilie va fi echipată cu mobilier făcut la comandă; şi b. în acele chilii, până la restaurarea întregului ansamblu monastic, vor locui TOȚI părinţii din obştea mănăstirii, nu doar „cei vechi”. După cum am menționat, sunt prevăzute 32 de chilii. Dacă sunteți un apropiat al mănăstirii, cu siguranță știți că acum un an obștea nu număra atâția viețuitori”, a adăugat IPS Calinic.
Mai mult, aceste arată că noile chilii au următoarele dimensiuni: 29,38 m2, 23,20 m2, 16,90 m2, 15,90 m2, 14 m2.
În ceea ce privește cea de-a doua construcție, Centrul Pastoral-Cultural „Mitropolit Silvestru Morariu Andrievici” acesta va fi asemenea centrului de la Durău, în care vor avea loc diferite evenimente organizate la Mănăstirea „Sfântul Ioan”, dar care va avea şi spaţii de cazare pentru invitaţii mănăstirii şi ai arhiepiscopiei, dar şi pentru pelerinii închinători.
„Acum, din păcate, invitaţii noştri au fost şi sunt cazaţi la un hotel construit pe pământul mănăstirii, pe care arhiepiscopia a refuzat cândva să-l cumpere la un preţ derizoriu; cum de altfel arhiepiscopia a refuzat să cumpere proprietatea Mănăstirii Solca pe care, după Revoluţie, statul a vândut-o la privaţi pe o „ceapă degerată””, a menționat ierarhul.
Intră acum și în grupul de