Intră acum și în grupul de
Caravana de depistare activă a tuberculozei, Screening TB, pusă la dispoziție prin cel mai amplul proiect de acest fel derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București ajunge, din 12 iulie, în județul Suceava.
Vor avea posibilitatea să se testeze sucevenii din 21 de comune: Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviței, Drăgoieşti, Horodniceni, Valea Moldovei, Rădăşeni, Baia, Fântânele, Vereşti, Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Zvoriştea, Zamostea, Șerbăuți, Arbore, Volovăţ, Straja, Putna.
Potrivit organizatorilor, sunt vizate doar „comunitățile rurale unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din județul Suceava și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil”.
De menționat că județul Suceava face parte din zona galbenă în ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, cu 53 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.
Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenței anul trecut, la 31 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirmă faptul că accesul la serviciile medicale a fost mai complicat și mai deficitar în ultime 16 luni.
Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
„Ne bucurăm că prin acest proiect caravana de screening TB ajunge și în județul nostru. Astfel de demersuri sunt foarte importante din perspectiva populației aflate în zone izolate sau depărtate de orașe. Direcția de Sănătate Publică Suceava, prin intermediul rețelei de asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari, sprijină și se implică în toate aceste inițiative importante pentru sănătate publică care aduc serviciile medicale esențiale mai aproape de cetățenii județului nostru”, a spus Dinu Sădean, director executiv DSP Suceava.
Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea serviciilor medicale în privința tratamentul tuberculozei.
În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.
Intră acum și în grupul de