Intră acum și în grupul de
O locuitoare a comunei Ilișești care are locuința în apropierea bisericii ortodoxe, s-a plâns IPS Calinic de sunetele pe care le face ceasul bisericii și din cauza cărora nu se poate odihni nici el, nici copilul său și nici părinții și a solicitat ierarhului să găsească o soluție.
Petenta îi transmite IPS Calinic că dacă până nu demult locuitorii din zonă au fost «terorizați» de sonorizarea de la biserică, din timpul slujbelor și nu numai, acum este un alt factor de stres, ceasul bisericii al cărui bing-bang este sinonim cu cel al ding-dong-ului unui clopot.
„Find amplasat la înălțime, ecoul amplifică zgomotul. La fiecare oră bate de câteva ori (ajunge până la 13 ding-dong-uri). Deșteptarea se face la ora 06 a.m., la prânz cântă Imnul însoțit de urletele câinilor din vecini, la ora 22 este ultimul sunet, dar uneori la miezul nopții se resetează, de asemenea însoțit de sunete”, a scris femeia.
Ea a precizat că dacă zgomotul de la mașinile care circulă pe stradă este estompat de cele trei rânduri de sticlă ale geamului termopan, zgomotul de la ceas nu se poate estompa.
„Chiar dacă este vacanță, din cauza ceasului, copilul meu de 4 ani este obligat să se trezească la ora 6 dimineața, nu mai poate dormi la prânz și întotdeauna trebuie să se culce după ora 22, iar la miezul nopții, când se resetează ceasul, se trezește brusc din somn plângând. Părinții mei sunt pensionari, au probleme de sănătate, inclusiv probleme cu somnul noaptea, iar din cauza ceasului nu se pot odihni dimineața și peste zi, ceea ce le agravează starea de sănătate”, a mai scris petenta.
Mai mult, ea arată că în timpul zilei când membrii familiei sunt în curte concentrați la activitățile pe care le desfășoră, iar la ora exactă pornește ceasul, tresar ca urmare a sperieturii, iar toate aceste tresăriri nu fac bine sănătății.
„Rugămintea noastră este de a reduce volumul sonorizării (dacă nu se poate închide de tot) pentru a putea să locuim și să ne odihnim și noi liniștiți în casă. Mulțumesc pentru înțelegere”, a transmis petenta.
În răspuns, IPS Calinic i-a transmis că a discutat cu noul preot paroh care l-a asigurat că nu mai sunt probleme legate de sonorizarea de la biserică, dar că acum constată că şi bătaia ceasului, secundată de urletul câinilor, este pricină de supărare.
„În cazul acesta, cred că nu preotul este responsabil, ci satul, mai ales bătrânii, care sunt obişnuiţi cu sunetul acelui ceas. Ceasuri de acest fel sunt în foarte multe oraşe din ţară. De exemplu, în Municipiul Iaşi, unde am fost episcop trei decenii, sunt astfel de ceasuri la Palatul Culturii (la ora fixă fiind redată „Hora Unirii”) şi la Catedrala Mitropolitană; atunci când se stricau, erau reparate în regim de urgenţă, locuitorii sesizând lipsa sunetului lor.În cazul celui de la Ilişeşti, necunoscându-i istoria, chiar nu ştiu ce să vă spun, decât să vă asigur că voi vorbi cu preotul paroh şi despre acel ceas cu pricina. Vă doresc să aveţi multă linişte sufletească!”, a transmis IPS Calinic.
Intră acum și în grupul de