Intră acum și în grupul de
Doar 5 % dintre locuitorii oraşului Gura Humorului nu vor avea posibilitatea să bea apă direct de la robinet după ce executivul local va implementa o serie de proiecte de investiţii care au ca obiect modernizarea reţelelor de canalizare şi de apă potabilă.
Staţiunea turistică Gura Humorului, incluzând şi localitatea Voroneţ, va beneficia de investiţii de 17,3 milioane de euro printr-un program cu finanţare europeană, iar gradul de conectare la reţea va creşte de la aproximativ 50% în prezent la 95 % după finalizarea investiţiei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu (care este de loc din Gura Humorului), a declarat că investiţiile din acest oraş se realizează prin proiectul judeţean de modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 1, în valoare de 120 milioane euro. El a explicat că pentru zona Gura Humorului sunt prevăzute investiţii în valoare de 17,3 milioane euro, din care 13,6 milioane euro pe componenta canalizare ce presupun reabilitarea reţelei de canalizare existente în oraş, pe o lungime de 6,1 km, extinderea reţelelor de canalizare în oraş, pe o lungime de 28,7 km şi în localitatea Voroneţ, pe o lungime de 10,4 km, cinci staţii noi pentru pomparea apelor uzate, în Gura Humorului şi Voroneţ, reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare Gura Humorului.
În ceea ce priveşte componenta alimentare cu apă pentru care sunt alocaţi 3,7 milioane euro urmează să fie reabilitat câmpul de puţuri de captare a apei în zona Voroneţ, modernizate rezervoarele de apă existente şi construirea unui rezervor nou, precum şi a unei staţii de pompare, dar şi extinderea reţelei de distribuţie a apei în oraş, pe o lungime de 18,1 km şi în localitatea Voroneţ, pe o lungime de 10,4 km.
După finalizarea investiţiei, gradul de conectare al populaţiei la sistemul de canalizare va creşte de la 51% în prezent la 95%, iar în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, de la 57% la 95%, a spus Cadariu.
Lucrările în cadrul acestui proiect judeţean urmează să înceapă în prima parte a anului 2011, după ce va fi semnat contractul de finanţare şi organizate licitaţiile de execuţie.
Cadariu a spus al final că în domeniul „apă şi canalizare”, staţiunea turistică Gura Humorului a mai beneficiat de investiţiile prin Programul SAMTID, în valoare de peste 3 milioane de euro, iar în prezent se află în execuţie un proiect de extindere a reţelei de apă şi canalizare în oraş, finanţat prin OG 7/2006, în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane euro.
Intră acum și în grupul de