Intră acum și în grupul de
Deşeurile menajere din municipiul reşedinţă de judeţ vor fi depozitate, începând de la mijlocul lunii viitoare, la groapa de gunoi a municipiului Botoşani, transfer ce implică costuri mai mari întrucât judeţul vecin percepe o taxă pe greutatea deşeurilor şi nu pe volumul acestora.
Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, municipalitatea suceveană a solicitat deja avizul Consiliului Local Botoşani pentru preluarea deşeurilor menajere din Suceava la groapa de gunoi a municipiului Botoşani, existând deja un aviz verbal, în condiţiile în care groapa de gunoi a municipiului Fălticeni se închide.
Edilul-şef a spus că, în prezent, depozitarea gunoaielor Sucevei la Fălticeni costă municipalitatea, lunar, 220.000 de lei şi că prin transferul acestora la Botoşani costurile vor fi de aproximativ 320.000 de lei.
Primarul a subliniat că pentru a se putea încadra în acest preţ va fi necesară sortarea deşeurilor menajere astfel încât cantitatea ce va fi transportată să fie redusă cu o treime , urmând să fie recuperate materialele reciclabile. „Nu vom majora taxa de salubritate”, a spus Lungu.
El şi-a exprimat speranţa că prima celulă a depozitului ecologic de deşeuri din apropierea municipiului Suceava va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, urmând ca din 2011, deşeurile municipiului să fie duse la acest depozit, în acest fel costurile urmând să fie mult diminuate.
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a semnat, săptămâna trecută, cu firma austriacă Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim contractul de execuţie a primei celule de la depozitul de deşeuri din zona localităţii sucevene Moara, valoarea proiectului fiind, fără TVA, de 19 milioane de lei.
CJ Suceava a decis să asigure fonduri pentru începerea lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, care apoi să fie recuperate din finanţarea europeană a proiectului, în condiţiile în care procedurile pentru obţinerea finanţării sunt de durată, iar localităţile din judeţul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauză că majoritatea gropilor de gunoi au fost închise sau urmează să fie închise.
Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construit un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.
Intră acum și în grupul de