Intră acum și în grupul de
Sucevenii plecaţi în străinătate să muncească pentru a aduna bani, riscă să facă închisoare dacă nu declară sumele mai mari de 10.000 euro, la intrarea în ţară. Astfel, persoanele fizice care trec graniţa fără să declare la vamă că deţin asupra lor o sumă egală sau mai mare de 10.000 euro nu vor mai fi sancţionate cu amendă şi confiscarea banilor, ci vor intra în închisoare pentru o perioadă cuprinsă între doi şi şapte ani, fapta lor fiind tratată drept infracţiune
Sancţiunea este prevăzută în proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.
„Neîndeplinirea de către persoanele fizice care trec frontiera a obligaţiei de declarare în scris, la autoritatea vamală, a numerarului în valută şi/sau în moneda naţională care este egal sau depăşeşte limita de 10.000 euro, aflat asupra lor, în mijloacele de transport ori în bagajele însoţite sau neînsoţite, precum şi în colete, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în document.
Numerarul nedeclarat în scris va fi în continuare confiscat de către autorităţi.
În prezent, persoanele fizice care nu declară la vamă sumele în numerar egale sau mai mari de 10.000 euro sunt amendate cu 3.000-8.000 lei, iar banii nedeclaraţi sunt confiscaţi.
Documentul mai prevede că introducerea în sau scoaterea din ţară, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal (dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei, în cazul produselor supuse accizelor, şi mai mare de 40.000 lei, în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri) şi înstrăinarea sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal vor constitui infracţiuni de contrabandă.
Acelaşi regim va fi aplicat şi pentru colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând însă că acestea provin din contrabandă sau vor fi utilizate în acest scop.
„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor de poliţie judiciară şi a organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a controla mijloacele de transport în orice locuri unde pot fi depozitate sau ascunse bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal. În acest scop, personalul de deservire al mijloacelor de transport şi conducătorii autovehiculelor sunt obligaţi, să facă accesibile controlului locurile indicate de organele competente.
Când aceştia refuză sau nu sunt în măsură să efectueze demontările necesare, operaţiunile se realizează direct de către organele competente sau cu sprijinul personalului de specialitate”, se mai arată în document.
Totodată, autorităţile vor crea şi o bază de date comună pentru aplicarea contravenţiilor la regimul vamal, în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Intră acum și în grupul de