Intră acum și în grupul de
Societatea de Construcții Napoca SA a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă că decizia Consiliului Județean Suceava de reziliere a contractului pentru Terminalul 2 al Aeroportului Suceava este abuzivă și anunță că firma se va adresa instanțelor de drept competente pentru soluționarea litigiului.
„Un gest categoric abuziv îI constituie și sigilarea intempestivă a lucrărilor de execuție, la interval de două ore după Notificarea de reziliere, în condițiile în care muncitorii se aflau în șantier și își desfășurau corect activitatea”, se arată în comunicat.
Napoca SA subliniază și caracterul profund contraproductiv al măsurii de reziliere contractuală în contextul unui obiectiv de investiții realizat în proporție de 95%, în condițiile extrem de nefaste ale crizei pandemice, al cărui finalizare certă avea un orizont de timp previzibil limitat.
„În intervalul în care obiectivul se putea finaliza garantat, beneficiarul a optat pentru soluția cronofagă a instituirii unei comisii de preluare a șantierului, ale cărei proceduri blochează lucrările de execuție și, consecutiv, amână pe termen nedefinit exploatarea terminalului de către beneficiarul final, călătorii aeroportului”, explică Napoca SA.
Totodată, compania consideră că decizia de reziliere a contractului, luată de Consiliul Județean Suceava, este contraproductivă și nedreaptă în special prin abordarea opacă față de interesele legitime ale subcontractorilor locali, agreați de instituția menționată, care sunt expuși în mod iresponsabil riscului unor pierderi economice uriașe, cu perspective certe de faliment.
„Subliniem că aceste societăți comerciale, de pe raza județului Suceava, au angajat resurse umane și materiale consistente, ale căror costuri au rămas acum descoperite. În mod cu totul fals, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava vehiculează culpa SCC NAPOCA SA pentru neplata acestora. Pentru o corectă informare publică, amintim că societatea noastră a formulat de-a lungul timpului numeroase solicitări, adresate beneficiarului, care nu au fost soluționate nici până în prezent, tot la capitolul ignorării crase a partenerului contractual înscriindu-se și refuzul cu obstinație de aplicare a prevederilor OUG 114, deși aceasta are caracter general obligatoriu pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
Mai mult, SCC Napoca SA consideră că atitudinea beneficiarului, de totală neimplicare în evoluția proiectului, culminează prin dezinformarea publică, act reprobabil al derobării de orice responsabilitate, în ceea ce îi privește.
„SCC NAPOCA a apelat, fără succes, la o mediere, în sensul deblocării situației critice, arătând că aceasta ar fi benefică nu doar ambelor părți, ci, mai ales, interesului public, care este astfel expus unui prejudiciu financiar semnificativ și nejustificat. Întrucât dialogul executantului cu reprezentanții autorității contractante a eșuat, culminând cu acuzele false proferate public de vicepreședintele instituției, vom apela la instanțele competente pentru a arbitra litigiul survenit în ciuda bunelor noastre intenții”, se arată în finalul comunicatului.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, plenul Consiliului Județean Suceava că a decis rezilierea contractului cu firma care lucra la Terminalul 2 de pasageri al Aeroportului Suceava.
El a spus că este o situație mai puțin fericită în relația cu constructorul de la Terminalul 2 din cauza neîndeplinirii obligațiilor contractuale.
Potrivit lui Flutur stadiul lucrărilor este de 90 la sută, și că firma de construcții are probleme motiv pentru care a făcut propunerea de reziliere a contractului.
„Noi am nominalizat o comisie care a inventariat ce este acolo. Sunt multe bunuri, aparatură, mobilier. Sunt sigilate”, a menționat președintele CJ Suceava.
El a adăugat că se va deschide procedura pentru selecția unui expert tehnic care să stabilească ce mai este de executat și să se poată face achiziția în continuare, să fie deblocat proiectul.
„Nu mai puteau. Am încercat nenumărate discuții. E o problemă la acoperiș care a fost pus necorespunzător, foarte ondulat. Am cerut să refacă această lucrare. Au încercat, n-au putut”, a spus Flutur.
El a arătat că situația obligă autoritățile sucevene să aducă în continuare containere pentru că numărul de pasageri crește și deja a fost atins nivelul anului 2019.
Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu a declarat la rândul său că s-a demarat procedura de expertizare, de punere în siguranță a investiției și de constatare a lucrărilor rămase neexecutate.
„Vom solicita executarea garanției. Au fost percepute penalități. Ei au ajuns într-un blocaj financiar. Mulți subcontractori vin și se plâng că nu și-au primit banii. Noi nu avem nicio datorie către constructor. El a încasat banii, nu i-a dat mai departe”, a explicat vicepreședintele CJ Suceava.
Cristinel Crețu a menționat că s-a ajuns în situația de reziliere a contractului după ce au fost făcute opt prelungiri și constructorul nu a reușit să-și atingă obiectivele stabilite.
Lucările și proiectarea noului terminal au fost contractate de CJ Suceava în decembrie 2018 cu asocierea formată din Societatea de Construcții Napoca SA, UTI Grup SA, Geo Arc SRL și Aero Project SRL.
Termenul de finalizare a lucrărilor era martie 2020.
Noul terminal ar fi permis procesarea unui număr de 340 de pasageri pe oră.
Intră acum și în grupul de