Intră acum și în grupul de
De la începutul anului şi pană în prezent la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava s-au înregistrat un număr de 56 reclamaţii vizând instituţiile care furnizează servicii financiare, bănci sau instituţii financiare nebancare (IFN-uri). Dintre acestea, 34 au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, a informat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul adjunct al CJPC Suceava, Elena Oanea.
Aceasta a precizat că s-au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de 102.000 lei. „Numai în ultima săptămână s-au aplicat 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 23.000 lei pentru abateri vizând nerespectarea clauzelor contractuale, modificare unilaterală a contractului de către bancă, lipsă informare consumatori. Totodată s-a stabilit şi măsura recalculării dobânzii sau comisioanelor şi restituirea contravalorii sumelor percepute contrar normelor legale”, a declarat Elena Oanea.
Aceasta anunţă consumatorii suceveni că începând cu data de 21 iunie a intrat în vigoare o ordonanţă prin care instituţiile de creditare au obligaţia ca în termen de 90 de zile să modifice contractele de creditare în derulare în conformitate cu noile reglementări.
„Termenul de 90 de zile nu reprezintă o derogare de la aplicarea prevederilor legii, începând cu 21 iunie 2010, indiferent dacă contractul a fost actualizat sau nu. Ca noutăţi, ordonanţa de urgenţă prevede la creditele cu dobândă fixă comision de rambursare anticipată maxim 1%, nu se percepe comision de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, se interzic explicit comisioanele pentru operaţiuni cu numerar pentru plata ratelor de credit sau tragerea tranşelor de credit, obligaţia de a calcula dobânda variabilă în mod transparent, cu cel puţin 15 zile înainte de semnarea contractului, creditorul are obligaţia de a prezenta consumatorului un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului, inclusiv DAE, formula de calcul a dobânzii şi suma totală ce urmează a fi rambursată, dreptul consumatorului de a renunţa necondiţionat, fără justificări, fără a invoca motive, în termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit”, a arătat Elena Oanea.
Actul normativ se aplică contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu o altă garanţie pentru proprietatea imobiliară sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliară, precum şi contractelor de credit al căror scop îl constituie dobândirea sau păstrarea dreptului de proprietate asupra unui teren sau clădiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing.
Intră acum și în grupul de