Intră acum și în grupul de
În perioada 14 – 17 octombrie a.c., polițiștii suceveni desfășoară acțiuni cu efective sporite și în sistem integrat cu lucrători de poliție locală și jandarmi, în vederea limitării răspândirii COVID-19, fiind urmărită respectarea normelor legale aplicabile în contextul prelungirii stării de alertă, de către organizatorii de evenimente private, precum și măsurile dispuse în ceea ce privește restaurantele, barurile, cafenelele etc., de pe raza județului Suceava.
Zilnic, în această perioadă, pe raza județului acționează, în medie, 200 de polițiști, scopul principal al acțiunilor fiind responsabilizarea cetățenilor și operatorilor economici și monitorizarea respectării măsurilor legale în fiecare unitate administrativ teritorială, conform restricțiilor impuse de rata de infectare înregistrată.
În toate unitățile de alimentație publică și la evenimentele private organizate conform H.G. 1090 din 06 octombrie 2021 se efectuează controale cu utilizarea dispozitivelor electronice de verificare a certificatelor verzi Covid.
Și în cursul serii precedente, au fost organziate 16 acțiuni distincte la nivelul municipiilor și orașelor și alte 15 acțiuni punctuale în mediul rural.
Doar în ultimele trei zile polițiștii au efectuat 13.429 de verificări ale persoanelor aflate în carantină, izolare sau în cadrul unor acțiuni punctuale. Au fost identificate 72 de persoane care nu au respectat măsurile stabilite prin lege. (4 persoane care nu au respectat măsura carantinării, 44 de persoane care nu au respectat măsurile individuale de protecție sanitară și 24 de persoane care nu au respectat restricțiile privind circulația persoanelor).
Au fost controlate 162 de unități economice, fiind identificate 3 unități care nu respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor.
În această perioadă au fost aplicate 75 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, valoarea acestora fiind de 17.000 lei. Sancțiuni în valoare de 11.000 lei au fost aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activități publice sau private cu încălcarea legislației.
Conform noilor modificări stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1090 din 06.10.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritorul României începând cu data de 10.10.2021, transmitem cetățenilor următoarele prevederi legislative:
Se permite organizarea de evenimente private(nunți, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, în județele/ localitățile unde incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea a schemei complete de vaccinare, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV 2.
În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 2000 -500 cu anumite excepții și anume: deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/ locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Măsurile instituite în localitățile unde incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, respectiv localitățile unde incidență cumulată la 14 zile zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV 2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioare confirmării infectării cu virusul SARS- Cov 2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene potrivit COVID-19.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializarea și consumul produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-24,00 în județele/localitățile unde incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-Cov 2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmări infectării cu virusul SARS-CoV 2.
În condițiile Legii nr 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00 – 22,00 în toate localitățile unde incidență acumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1,000 de locuitori, respectiv pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț, prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00 în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, în intervalul orar 22,00- 5,00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț, prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Poliţiştii suceveni vor intensifica acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, precum și pentru prevenirea sau sancționarea nerespectării legislației în domeniu.
„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție individuală și interdicțiile impuse de autorități!”, transmite Poliția Suceava
Intră acum și în grupul de