Intră acum și în grupul de
În timp ce pompierii suceveni îi ajutau pe sinistraţii din judeţ, au devenit la rândul lor sinistraţi. „Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava pe lângă faptul că au acţionat pentru decolmatarea miilor de gospodării, beciuri, subsoluri, curţi, case, fântâni, poduri şi podeţe, pentru căutarea persoanelor dispărute, pentru transport de apă şi alimente, iar în cazul producerii unor fenomene locale, pentru acţiuni de evacuare şi salvare persoane, animale şi bunuri materiale din localităţile afecte, au avut de furcă şi acasă, la familiile lor cu apa învolburată”, a spus slt. Ioana Istrate, din cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice a ISU Suceava.
Un număr de 39 de pompieri de la ISU Suceava au lăsat deoparte interesul personal pentru salvarea vieţilor şi bunurilor semenilor afectaţi de inundaţii.
Aceștia sunt din localităţi inundate, precum Arbore, Milişăuţi, Todireşti, Dolhasca, Cândeşti, Siret, Zamostea, Vicov, Comăneşti, Zvoriştea.
Prin momente dificile a trecut plutonierului maj. Hrecinic Petrică de la Garda de intervenţie Vicovu de Sus care locuieşte împreună cu părinţii, soţia şi cele două fete în Cîndeşti. „Luni, 28 iunie, din cauza ploilor torenţiale un fir de apă, care vara seacă, s-a umflat atât de tare încât a trecut peste câmp şi a ajuns în curtea şi gospodăria mea. Apa avea 1,5 m în curte şi 1 m în casă. Animalele au fost duse pe la vecini, iar păsările au murit. Vă daţi seama că totul a fost distrus în casă, iar acum totul este mâlit”, a spus pompierul.
Părinţii, mama în vârstă de 76 ani şi tatăl de 80 ani cu grad de handicap II, soţia şi cele două fete, în vârstă de 7 şi 14 ani l-au sunat speriaţi luni, în jurul orelor 15 şi i-au spus că gospodăria şi curtea lor este inundată. Pompierul era în misiune pentru decolmatarea apei din curţi, case, beciuri şi salvarea cetăţenilor la gospodăriile din Grămeşti.
Un alt exemplu îl reprezintă cazul sg. maj. Prostire Vasile de la Detaşamentul Fălticeni care în timp ce acţiona la inundaţiile de la Gulia a fost anunţat că i-a intrat apa în curte (1 m) şi în casă (aprox. 40 de cm). Acesta locuieşte împreună cu soţia – 24 ani şi cei doi copii, în vârstă de 5 ani, respectiv 2 luni în satul Poieni, oraş Dolhasca. „Un pârâiaş s-a umflat foarte tare şi a ajuns în curtea şi în casa mea. În momentul când soţia a deschis uşa casei, un val a intrat şi a dat-o jos. În momentul de faţă, eu şi familia mea stăm la socrii”, a explicat acesta.
Prin momente de cumpănă a trecut şi plutonierul adjutant Grigorean Viorel din Părhăuţi, comuna Todireşti, căruia i-a fost inundată casa, acum fiind a treia oară. „Deja este a treia oară când îmi este inundată casa, iar comisia de evaluare mi-a spus că este fisurată pe la colţuri. Apa era în casă şi anexe de 70 m , iar în curte de 1,5 m. Vă daţi seama că totul este distrus în casă”, a menţionat acesta.
Pompierul locuieşte împreună cu soţia şi cei doi băieţi în vârstă de 16, respectiv 19 ani, dar şi cu mama, în vârstă de 70 de ani. Pârâul Soloneţ a ieşit din albia mică şi a inundat gospodăria militarului.
Plt. maj. Vizitiu Petrică din Milişăuţi a avut apă în casă de 0,5 m, iar în curte de 1,5 m. Pompierul militar era în acţiune la Calafindeşti, apoi la Grămeşti şi Şerbăuţi, atunci când apa a intrat în gospodăria lui. Acesta locuieşte împreună cu soţia şi cei doi băieţi ai lui în vârstă de 9 şi 15 ani.
Prin momente dificile au trecut şi celelalte cadre ale ISU Suceava care au avut de suferit de pa urma inundaţiilor, dar devotamentul faţă de oamenii din jurul lor a fost mult mai puternic, iar jurământul militar făcut faţă de patrie şi popor a primat faţă de interesul personal.
Intră acum și în grupul de