Intră acum și în grupul de
Consiliul Local Suceava urmează să voteze, în ședința de joi, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Sucevei artistului fotograf Dimitrie Balint, apreciat ca fiind cel mai reprezentativ veteran al artei fotografice sucevene și „cronicarul în imagini al urbei”.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Ion Lungu la propunerea grupului „Suceava, leagănul sufletului nostru” condus de Ica Mîndrilă.
Potrivit referatului de aprobare, Dimitrie Balint, născut în 16 septembrie 1930, în comuna suceveană Șcheia este un prețios „cronicar în imagini al urbei” fiind în anii ’70 unul dintre puținii fotografi români care au participat la cursuri de specializare pentru foto color în Germania de Est.
Dimitrie Balint a participat la concursuri naționale și internaționale de artă fotografică, iar lucrările sale au fost expuse în Budapesta, Praga, Varșovia și Berlin, iar la concursurile de artă fotografică din Ungaria și Germania a obținut premiul I.
În cei aproape 80 de ani de activitate a realizat zeci de mii de fotografii, cadre foto luate din același loc la interval de zeci de ani, realizând o paralelă între Suceava veche și cea de azi.
Expozitiile de artă fotografică organizate de artistul fotograf Dimitrie Balint sunt foarte apreciate de publicul sucevean, exponatele reprezentând „o zestre” inestimabilă pentru generațiile următoare.
În ultima perioadă a organizat expozițiile „Oameni și locuri din Bucovina – O lume care încă mai există” la Complexul Muzeal Bucovina, „Suceava – în trecut și acum”- la Palatul Administrativ din Suceava în noiembrie 2017 sau „Suceava: atunci și acum”- organizată la sediul Asociației Institutul Bucovina în iulie 2021, iar expoziția permanentă a lui Dimitrie Balint se afla la Capela Bisericii „Sfânta Înviere” din Suceava, fiind deschisă spre vizitare publicului larg.
Dimitrie Balint a intrat ca ucenic în atelierul fotografic al unchiului său, situat în Centrul Vechi al Sucevei, în apropierea Străzii Birjarilor unde a prins gust și dragoste pentru fotografie, iar în anul 1947 și-a terminat ucenicia ca fotograf la atelierul particular din Suceava al lui Elbling Moritz.
El s-a specializat ca retușier foto în atelierul din Suceava al surorilor Pleșciuc, cel mai bun atelier din oraș la vremea respectivă, iar în anul 1953 și-a deschis propriul atelier fotografic în zona centrală a Sucevei, în așa-numita „Piață a untului” fiind proprietar.
În 15 martie 1955 el a devenit membru al Cooperației Meșteșugărești și șef de unitate la atelierul deschis în imobilul unde, pe vremuri, a funcționat vestitul și elegantul Hotel Langher.
O lungă perioadă de timp din anii 70 până în 1995 a lucrat în atelierul situat la parterul Complexului „Moda”, din Suceava, iar activitatea sa a fost împărțită între atelier și comenzi la diverse evenimente cum ar fi nunți, botezuri, înmormântări, baluri, spectacole și promoții de absolvenți.
De-a lungul anilor el a făcut numeroase campanii pe teren împreună cu diverși muzeografi pentru a culege din satele Bucovinei imagini care au constituit apoi exponate pentru muzeele etnografice din județ.
Dimitrie Balint a fotografiat de-a lungul anilor orașele județului, îndeosebi municipiul Suceava, căruia i-a imortalizat, astfel, etapele evoluției sale urbane.
În cele aproape opt decenii de activitate, a realizat zeci de mii de fotografii de la dimensiunile cele mai reduse (2/ 3 cm), la cele mai mari , de peste un metru, sau până la imagini compuse din mai multe cadre care ocupau un întreg perete.
Intră acum și în grupul de