Intră acum și în grupul de
Inundaţiile care au lovit săptămâna trecută judeţul Suceava au lăsat în urmă pagube care se ridică la 65 de milioane de euro, reprezentând distrugerea sau avarierea gravă a caselor, a drumurilor, căilor ferate şi a societăţilor de utilităţi. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă a fost prezentată o evaluare a pagubelor care sunt estimate la 65 de milioane de euro, la care se adaugă alte 50 de milioane de euro, sume urgent necesare pentru îndiguiri sau închiderea unor breşe din diguri.
Şeful deliberativului judeţean a arătat că au fost afectate de viituri 90 din cele 114 localităţi ale judeţului, pagubele la case ridicându-se la aproximativ 2 milioane de euro, fiind necesară reconstrucţia unui număr de 130 de case, din care 34 au fost distruse complet, iar restul au rămas fără structură de rezistenţă, alte 88 de case urmează să fie reabilitate, iar 1040 de case trebuie reparate.
Distrugerile înregistrate pe drumurile naţionale din judeţ se ridică la 9 milioane de euro, fiind afectaţi 15 kilometri de drum şi mai multe poduri şi podeţe. La drumurile judeţene pagubele sunt de 18 milioane de euro, fiind afectaţi 139 de kilometri pe diverse tronsoane de pe 32 de drumuri judeţene.
În ceea ce priveşte străzile şi drumurile comunale, pagubele sunt estimate la 23 de milioane de euro, fiind afectaţi 904 kilometri. Pagubele la infrastructura feroviară sunt evaluate la 5,2 milioane de euro, fiind afectate mai multe poduri şi podeţe şi terasament pe o lungime de 1,3 kilometri.
E.On Distribuţie a suferit pagube de 1,6 milioane de euro în urma inundaţiilor, fiind avariate patru reţele de înaltă tensiune, 25 de reţele de medie tensiune şi 96 de reţele de joasă tensiune.
Transgaz a suferit pagube în zona Frasin-Câmpulung Moldovenesc unde magistrala de gaze naturale a fost dezvelită în şapte zone, dar şi la podul tehnologic de la Burdujeni.
Inundaţiile au afectat cinci lucrări ale Companiei Naţionale „Apele Române” în Suceava, Vicovu de Sus, Râşca, Boroaia şi Pătrăuţi şi au mai fost înregistrate pagube la alimentările cu apă de la Berchişeşti, care asigură apa potabilă a municipiului Suceava, de la Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi şi Siret.
Culturile agricole au fost afectate pe 18.500 de hectare, iar RNP Romsilva are pagube evaluate la 2,7 milioane de euro, fiind avariate 223 de kilometri de drumuri forestiere, iar poduri şi podeţe de pe aceste drumuri fiind distruse.
Preşedintele CJ Suceava a menţionat că autorităţile sucevene lucrează la documentaţia necesară pentru solicitarea de sprijin financiar din partea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene.
Flutur a mai spus că a discutat şi cu comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru găsirea unor soluţii de suplimentare de fonduri europene pentru infrastructura rurală. El a subliniat că au fost înfiinţate patru comisii, pe bazinele hidrografice ale râurilor Moldova, Suceava, Bistriţa şi Siret, care să stabilească urgenţele unde trebuie să intervină CN Apele Române cu executarea de diguri sau corecţii de torenţi.
Flutur a arătat că trebuie intervenit rapid pe râul Suceava în zona localităţilor Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Bilca şi pe afluenţii acestui râu, pe râul Moldova şi afluenţii lui, de consolidat malul râului Siret în zona Zamostea-Zvoriştea-Hânţeşti, sau pe Bistriţa în zona Ciocăneşti. „Intervenţia urgentă de precauţie este la fel de importantă ca şi intervenţiile pentru refacerea infrastructurii distruse”, a spus preşedintele CJ Suceava.
Intră acum și în grupul de