Intră acum și în grupul de
La Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava au început să sosească tot mai multe reclamaţii cu privire la încălcarea drepturilor consumatorilor de către societăţile care comercializează produse conform unui contract încheiat la distanţă. Este vorba despre comanda unor produse utilizând o tehnică de comunicaţie la distanţă de genul celor prin poştă, telefon, e-mail, teleshoping.
Potrivit directorului adjunct al CJPC Suceava, Elana Oanea, consumatorii reclamă primirea unui alt produs decât cel comandat sau cu defecte -în special la produse electrocasnice şi îmbrăcăminte, refuzul comerciantului de a primi produsul returnat în termenul prevăzut de normele legale, primirea unor produse la care lipsesc unele componente, nerespectarea termenului de livrare a produsului.
CJPC Suceava precizează că drepturile consumatorilor cu privire la încheierea şi derularea contractelor la distanţă sunt stabilite de OG 130/2000.
Elena Oanea menţionează faptul că comerciantul este obligat să livreze produsul comandat în termen de cel mult 30 de zile de la data transmiterii comenzii. „În caz contrar, trebuie să informeze consumatorul despre această imposibiltate şi să returneze sumele încasate. Consumatorul are dreptul de a denunţa unilateral contractul în termen de 10 zile lucrătoare, fără penalităţi şi invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cădea în sarcina consumatorului sunt cheltuielile de returnare a produsului. Aceste cheltuieli nu se percep atunci când produsul este neconform. În cazul în care comerciantul nu a informat consumatorul asupra acestui drept, de denunţare unilaterală a contractului termenul va fi de 90 de zile. În situaţia denunţării unilaterale a contractului de către consumator, comerciantul are obligaţia să ramburseze sumele plătite de consumator fără a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursării sumelor”, a subliniat directorul adjunct al CJPC Suceava.
Deoarece tot mai mulţi consumatori apelează la această formă de comerţ, CJPC Suceava roagă consumatorii să fie atenţi la caracteristicile esenţiale ale produselor prezentate spre comercializare şi să solicite informaţii cu privire la cheltuielile de livrare a produselor, acestea fiind obligatoriu de transmis de către comerciant, să analizeze informaţiile privind serviciul postvânzare şi garanţiile oferite.
Intră acum și în grupul de