Intră acum și în grupul de
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin, a transmis, miercuri, după slujba oficiată la manifestările organizate în centrul Sucevei cu prilejul Zilei Naționale că această zi trebuie să reprezinte mai mult o zi în care trebuie să determine acțiuni pentru prezent și viitor și nu să rămână la comemorări festiviste.
Ierarhul BOR a spus că mesajele oficiale abundă în urări frumoase, cuvinte de recunoștință față de participanții la Marea Unire din 1918, iar culorile tricolore sunt prezente mai cu dinadinsul la intrarea în instituții, pe străzi, dar și la pieptul și în mâinile oamenilor.
„La mulți ani România și La mulți ani români!” auzim deseori astăzi animați toți fiind de speranță, încredere și dragoste. Cum facem însă ca ele să nu rămână doar gesturi și cuvinte neîntrupate? Oare urarea frumoasă nu s-ar cădea a fi tradusă în ceva concret și nu doar din partea celor îndrituiți a purta frâiele acestei țări, ci și din partea mea și a ta și a tuturor?”, a întrebat PS Damaschin.
Ierarhul s-a întrebat dacă nu cumva recunoștința față de trecut nu ar trebui dublată și de grija pentru prezent și de aceeași grijă, dacă nu cumva și mai susținută față de cei de după noi.
Parada de Ziua României de la SuceavaParada de Ziua României de la Suceava
Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 1 decembrie 2021
„Mândria de a fi români și de a avea o țară liberă, a avea o Românie, la ce mă obligă pe mine față de ea, față de ceilalți români și față de lumea întreagă până la urmă. Cred cu tărie că Ziua Națională devine cu atât mai frumoasă cu cât ea nu doar comemorează festivist, ci problematizează, responsabilizează și determină atitudini corecte, nu de moment, ci de durată, atitudini ancorate în ceea ce și-au dorit făuritorii unirii și da, frumos și cuviincios deschise spre acele valori europene înrădăcinate și ele în credința originară a părinților fondatori”, a mai spus PS Damaschin.
Ierahul a subliniat că mulți români sunt plecați astăzi din țară pentru un trai mai bun și că și ei sunt ai noștri și România le rămâne țară-mamă.
Mai mult, PS Damaschin a arătat că iubire de țară înseamnă să faci corect ceea ce ai de făcut și crede că trădarea de țară nu este doar atunci când semnezi tratate oficiale în dezinteresul ei.
Potrivit ierahului, trădarea de țară este și la nivel mult mai mic, atunci când ești indiferent la ceea ce se întâmplă în ea, când o denigrezi verbal elogiind virtuți străine ori condiții de trai mult mai confortabile din alte părți, când înlocuiești munca cinstită cu profitul necinstit, când nu ai compasiune față de celălalt român ca tine, când îți schimbi crezul de veacuri al strămoșilor cu ideologii și curente noi care nu fac casă bună cu plămada sufletului românesc.
Intră acum și în grupul de