Intră acum și în grupul de
DSP Suceava a prezentat, vineri, în cadrul Colegiului Prefectural Suceava o analiză a evoluției pandemiei din județul Suceava, cu accent pe valul patru al pandemiei când rata de mortalitate a fost de peste 22 la sută din numărul pacienților Covid internați.
Astfel, în document se reamintește că primele cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 (noul Coronavirus) s-au înregistrat în județul Suceava începând cu luna martie a anului 2020 cu vârfuri ale incidenței în lunile aprilie și noiembrie, corespunzătoare valurilor 1 și 2 ale pandemiei.
Astfel, în perioada mai sus menționată, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 15.360 cazuri confirmate Covid-19 și 783 decese.
Valul 3 al infecției cu virusul Sars-Cov-2 , cu varianta Delta, a debutat în județul Suceava în luna ianuarie 2021 având o evoluție lent descendentă, încheiată în cursul lunii mai 2021(dacă în luna ianuarie s-au înregistrat 3.112 cazuri, cu 153 de decese, numărul acestora a scăzut constant, astfel că în mai s-au înregistrat 348 cazuri și 28 decese).
În lunile iunie și iulie 2021 s-au înregistrat 30 și respectiv 37 de cazuri de infecție cu SARS CoV-2.
Din punct de vedere epidemiologic, debutul valului 4 poate fi considerat ca având loc în prima săptămână a lunii septembrie 2021 iar sfârșitul acestuia la finalul lunii noiembrie.
„Acest val epidemiologic a fost caracterizat de o evoluție rapidă a unui număr mare de cazuri, înregistrat într-un timp scurt, cu o rată crescută de mortalitate și o proporție mare de cazuri grave care au necesitat internarea în secțiile A.T.I. Covid”, arată DSP Suceava.
Totodată, se precizează că în intervalul 1 septembrie – 30 noiembrie s-au efectuat un număr de 119.560 testari ( din care 78.627 teste rapide). În urma prelucrării acestora 12.789 au fost pozitive, rata pozitivării fiind de 10.70% , procent de pozitivare care se încadrează în media națională din acceași perioadă.
„În schimb rata mortalității la nivelul județului Suceava, în valul 4 a înregistrat valori de peste 6,13% (din 12789 persoane confirmate, 3485 au necesitat internare adică 27.25%, iar 783 de persoane au decedat (22,47% din nr. total al persoanelor internate)”, se menționează în document.
DSP Suceava arată că numărul maxim al deceselor s-a înregistrat în județ în data de 23.10.2021 când au fost 22 decese/zi.
DSP Suceava consideră că posibilele cauze ale acestui fenomen sunt reprezentate de prezentarea tardivă a pacienților în unitățile spitalicești în stadii avansate de evoluție a infecției cu Sars-Cov-2, vârsta înaintată, multiple comorbidități, dificultățile spitalelor în aprovizionarea cu unele medicamente de ultimă generație( anticorpi monoclonali) și rata scăzută de vaccinare la nivelul județului Suceava.
DSP Suceava mai arată că asistența medicală a pacienților confirmați cu virusul Sars-Cov-2 a fost realizată de personal medical înalt calificat în specializările ATI-25 medici, Boli Infecțioase- 15 medici, Pneumologie-20 medici, radiologie și imagistică-22 medici, Medicina de urgență-26 medici, Medicina interna-30 medici.
În ceea ce privește vaccinarea în județul Suceava au fost vaccinate un număr de 263.069 persoane din care cu schema completă 132.664 iar 22.427 au primit și doza a 3 a de vaccin.
Din grupa de vârstă 12-15,16-17ani au fost vaccinate un număr de 4.495 persoane din care 3.826 au primit schema completă de vaccinare iar 62 au primit și doza a 3 a.
Potrivit sursei citate, 37,5% din populația vaccinată în județ s-a vaccinat în valul 4.
DSP Suceava reamintește și campaniile făcute pentru a crește rata de vaccinare în județ.
Totodată, instituția menționează și că, în valul 4 au fost avizate de DSP Suceava un număr maxim total de 892 de paturi în spitalele din județ și că numărul maxim de paturi ocupate a fost 722, cu un număr maxim de pacienți internați de 79/ zi înregistrat în data de 19.10.2021.
DSP Suceava a anunțat și că a luat măsuri pentru pregătirea unei reacutizări a situației epidemiologice cauzată de noi variante ale Sars-Cov-2
Astfel, din analiza efectuată la nivelul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava referitoare la evoluția valului 4 și analiza modului de pregătire a rețelei medicale din județ pentru o bună gestionare a unui eventual val nou de infectări, consideră important și propune analizarea următoarelor măsuri:
-Îmbunătățirea organizării sistemului de testare (eventual gratuită) a populației prin crearea condițiilor de recoltare a probelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie;
-Înființarea unor puncte de recoltare la nivelul entităților sanitare publice și private din județ (inclusiv farmacii),
-Înființarea unor centre de diagnostic imagistic și biologic la care să se adreseze pacienții trimiși de către medicii de familie în vederea stabilirii gradului de afectare și a aplicării unei scheme de tratament specifice fiecărui pacient( aceasta ar duce la decongestionarea serviciilor de primire urgențe din cadrul spitalelor și ar implica mai mult rețeaua de asistență medicală primară și secundară din județ;
-Analizarea posibilității de achiziție la nivel național și distribuție către medicii de familie de teste Antigen rapide pentru diagnosticarea precoce și luarea măsurilor de izolare a cazurilor pozitive cu eventuala decontare a acestui serviciu medical care va fi efectuat în cadrul cabinetelor de medicină de familie. Diagnosticarea
precoce a formelor Covid va avea scop și includerea acestor pacienți în schemele terapeutice cu anticorpi monoclonali.
În vederea gestionării unui eventual val pandemic 5 a fost întocmit Planul Județean de Reziliență față de recrudescența COVID-19.
„COVID-19 este mai mult decât o criză de sănătate; este, de asemenea, o criză informațională și socio-economică. În consecință, există o nevoie fără precedent de a crește rolul pe care comunicarea și implicarea comunității îl joacă în ruperea lanțului de transmisie și atenuarea impactului pandemiei”, mai arată DSP Suceava.
Potrivit instituției, în comunicarea cu populația și cu medicii de familie, direcțiile de sănătate publică au utilizat preponderent canalele tehnologice( email, telefon, fax,pagină facebook etc.) pe parcursul pandemiei.
„Un canal de comunicație foarte mult accesat a fost Call Center-ul DSP, unde se primesc zilnic peste 100 apeluri. Reprezentanții DSP, detașați la CJCCI Suceava, au analizat solicitările primite în perioada 01.09.2021-30.11.2021 și au emis un număr de 7.172 derogari. În cadrul activității de monitorizare a pandemiei pe raza județului Suceava, DSP Suceava a efectuat peste 37.000 anchete epidemiologice. Transmiterea informațiilor către populație a fost eficientă și prin intermediul asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari, în special în comunitățile vu
Intră acum și în grupul de