Intră acum și în grupul de
Cinci lucrări ale artistului plastic Constantin Antonovici au fost donate județului Suceava de unul dintre legatarii testamentari, Ștefan Benedict, cu contribuția lui Cristinel Boghian.
Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a declarat că este un moment important înaintea sărbătorilor de Crăciun pentru că au ajuns la Suceava cinci lucrări din Statele Unite de la New York, ale artistului Constantin Antonovici.
„Lucrările au ajuns la Suceava cu contribuția lui Cristinel Boghian care a fost cel care a mijlocit această donație și a lui Ștefan Benedict, donatorul”, a spus Barbă care a menționat că două dintre lucrări, „Bufniță” și „Ciprian Porumbescu” pot fi văzute deja.
El a precizat că povestea acestei donații a început în 2018 când mai multe personalități din Diaspora au fost la Suceava și cu prilejul manifestării prin care a fost oferită distincția „Meritul Bucovinei”, iar Cristinel Boghian a spus atunci că va găsi o formă pentru a se revanșa pentru aceasta și că nu a fost singurul, motiv pentru care se ia în calcul înființarea unei colecții denumite „Zestrea Bucovinei”
„Este un moment important, iar noi ca administrație trebuie să găsim un loc pentru ca aceste lucrări să fie prezentate și publicului sucevean. Cei din SUA au spus că au decis să doneze Sucevei aceste lucrări pentru ca atunci când vin acasă să le poată vedea în Bucovina. Este și datoria noastră de a crea un cadru, respectiv Muzeul de Artă pentru care începem anul viitor prin contribuție proprie să alocăm fonduri”, a spus vicepreședintele CJ Suceava.
El a precizat că lucrările au ajuns de peste ocean însoțite de documente foarte importante între care o scrisoare a lui Constantin Brâncuși care îl recomanda pe artistul Constantin Antonovici.
Lucrările au fost însoțite și de un album în ediție bilingvă cu lucrările lui Constantin Antonovici cu un mesaj din partea donatorului Ștefan Benedict și al contributorului, Cristinel Boghian.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că artistul Constatin Antonovici, născut în 1911 în comuna Ștefan cel Mare din județul Neamț și care a absolvit Academia de Arte de la Iași, dar și Academia de Arte Frumoase de la Viena, a ucenicit câțiva ani în Tirol unde s-a desăvârșit în arta sculpturii lemnului și a fost asistent de atelier la Constantin Brâncuși între 1947 și 1951.
Potrivit lui Ursu, artistul a creat cel mai mult în Occident, iar lucrările sale se găsesc cel mai mult în SUA, fie la cei doi legatari testamentari, fie în Galeria Gertrude Stein din New York.
El a menționat că, în prezent, la Westwood Gallery din New York este prezentată o expoziție cu 14 piese ale lui Constantin Antonovici.
„Este un artist total care a fost mult marcat de simbolistica bufniței, care în mitologie este unul dintre subiectele cele mai des întâlnite”, a spus Ursu.
El a menționat că Antonovici a fost un portretist desăvârșit și este creator de artă religioasă.
Intră acum și în grupul de